Magyar középiskolás jött rá: vérmintából kimutatható a végbélrák

Szenzációs felfedezést tett egy magyar középiskolás: Molnár Anna, a budapesti Fazekas gimnázium tanulója kutatásainak eredményeképpen a jövőben a kellemetlen végbéltükrözés helyett egy egyszerű vérvétellel is kiszűrhető a végbél-daganat.

Hatvanöt ország 1537 diákja vesz részt május 9.-13 között a világ legnagyobb középiskolai tudományos viadalán, az Intel ISEF - Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen - adta hírül az eduline.hu.

Magyarországot Molnár Anna, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium természettudományi tagozatának tanulója képviseli, aki megnyerte a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Molnár Anna a tavaly novemberi TEDxYouth konferencián is beszélt sikereiről - amiről videó is készült.

A végzős középiskolás a rosszindulatú vastagbéldaganatok szűrésére fejlesztett ki egy új, érzékenyebb és pontosabb módszert: először izolálta a daganatos betegség jelzésére alkalmas géneket, ennek segítségével a kellemetlen végbéltükrözés helyett egy egyszerű vérvételből ki lehet mutatni a vastgabél daganatot. Mindez forradalmasíthatja a végbélrák-szűrést.

„Molnár Anna felismerte a probléma lényegét, és ehhez párosult még hallatlan aktivitása is. Ezen két tényező miatt nevezhetjük őt tehetségesnek. Június 8-9-én, a budapesti Millenáris Parkban hasonló fiatalok munkáit mutatjuk majd be” – mondta el Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezető igazgatója az eduline.hu-nak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.