Félre a deót, jöhet a verejtékből feltöltött mobil

Egy izzasztó tornatermi edzés nemcsak az egészségünknek tesz jót, hanem mozgás közben akár a mobiltelefonunkat is fel tudjuk tölteni. A verejtékből energiát nyerő, közönséges tetoválásra hasonlító eszközt az Amerikai Kémiai Társaság idei kongresszusán mutatták be.

A bioakkumulátor tejsav segítségével állít elő energiát, ez az anyag pedig bőséggel található a megerőltető testmozgással együtt járó verejtékben. A Kalifornia Egyetem (San Diego) professzora, Wenzhao Jia szerint hamarosan ilyen bioakkumulátorok segítségével tölthetjük fel kisebb energiaigényű eszközeinket – a mobilokat, digitális óráinkat, pulzusmérőket. De még erre is várni kell, mivel a tetoválásra hasonlító aksi teljesítménye mindössze négy mikrowatt, miközben legalább tíz mikrowattra lenne szükség az előbb említett eszközök működtetéséhez.

Egyébként az amerikaik nem is bioakkumulátort akartak létrehozni, hanem egy olyan hordozható eszközt, amelynek segítségével a sportolók minden pillanatban ismerhetik szervezetük tejsavszintjét. Erre eddig vérvizsgálattal volt lehetőség, ám senki sem szereti, ha gyakorta megszúrják. Vérvétel helyett fejlesztette ki Jia a tetoválásra hasonlító érzékelőt, innen már csak néhány lépés volt a bioakkumulátor.

A kísérletek során a kevésbé fittek szervezete több, az edzetteké kevesebb energiát produkált azonos terhelés esetén. „A kevésbé fittek hamarabb elfáradtak, ám, hogy tartani tudják a tempót, nagyobb erőt fektettek be, a szervezetük emiatt tejsavat termelt” - magyarázta a BBC-nek Jia, amiből az következik, hogy minél puhányabb valaki, elvileg annál több energiát termelhet.

Az amerikai kutatók jelenleg egy energiatároló eszköz fejlesztésén dolgoznak, illetve megoldják a bioakkumulátor összekötését az okostelefonnal, a szívmonitorral. Jia szerint megoldásuk teljesen biztonságos, veszélytelen megújuló energiaforrás.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.