Vége az űrturizmusnak

Az Orosz Űrügynökség rövidesen leállítja azt a programot, amelynek keretében fizető utasokat vittek fel a Nemzetközi Űrállomásra, Szojuz űrhajókkal.

Anatolij Perminov, az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője szerint 2009 lesz az utolsó év, amikor az amerikai Space Adventures cég szervezésében űrturistákat utaztatnak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az indok: szükség lesz minden helyre a hivatásos űrhajósok számára, hiszen az ISS állandó személyzetének létszámát hat fősre bővítik - jelentette az űrvilág.hu.

Charles Simonyi a Szojuz TMA-10-es orosz űrhajó fedélzetén
Charles Simonyi a Szojuz TMA-10-es orosz űrhajó fedélzetén

A döntés természetesen nem érinti Charles Simonyi idén márciusi, immár második utazását. Simonyi állítólag 35 millió dollárt fizet újabb űrrepüléséért. Ha Perminov információi helyesek, akkor könnyen lehet, hogy egy ideig biztosan a magyar származású szoftverfejlesztő útja lesz az utolsó ebben a műfajban. 2001 óta ilyen módon eddig hatan jutottak el az ISS-re. Simonyi az egyetlen, aki kétszer járt ilyen módon az űrben.

Idén októberben Kazahsztán is űrhajóst küld Föld körüli pályára az egyik Szojuz fedélzetén. 2009-ben összesen négy emberes Szojuz űrhajót és öt Progressz teherűrhajót szeretnének indítani az ISS-re. Tavaly a Space Adventures illetékesei még arról beszéltek, hogy 2011-re megszervezik a Szojuz első magánrepülését, egyszerre két űrturistával és egy profi űrhajós parancsnokkal a fedélzeten. Ennek a tervnek úgy tűnik, befellegzett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.