Vége a PC-korszaknak?

Súlyos recesszió vár a PC-ágazatra, és egyáltalán nem biztos, hogy a személyi számítógép valaha is ki fog lábalni a mostani eladási válságból - derül ki a Gartner legújabb elemzéséből.

Az adatok első ránézésre semmi ijesztőt nem mutatnak: idén a PC-piac növekedése 3,8 százalék lesz. Csakhogy az elemzők nemrég még 9-10 százalékot jósoltak. A trendek értelmezéséhez azt is rögzíteni kell, hogy ebben az üzletágban a piacbővülés közel három évtizede folyamatos, és bele van kódolva a rendszerbe: a vállalkozások és a háztartások „számítógépesítése” még a legfejlettebb országokban sem fejeződött be.

Az innen nézve már látványos mértékű megtorpanás egyik oka, hogy az üzleti szféra a visszatérő válsághangulatban nem vásárol PC-t (sem). A magánfelhasználók pedig személyi számítógép helyett tabletet, vagy sokoldalú okostelefont vesznek. A netbook-lufi kipukkadt, az asztali számítógépek értékesítése stagnál vagy visszaesik, egyedül a laptop-eladások húzzák kismértékben fölfelé a számokat.

Egyre kevesebben bíznak benne, hogy az érdeklődés valamikor ismét a PC-k felé fordul - ennek jele az is, hogy az egyik legnagyobb gyártó, a HP (az évekkel korábban hasonló döntést hozó IBM-et követve) bejelentette: kiszáll a személyi számítógép bizniszből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.