Vastagbélvizit kétszemű kapszulával

Tudományos és tapasztalatszerző céllal Magyarország két kórházában, Győrött és Esztergomban végeznek vizsgálatokat a vastagbélrákot megelőző kóros állapotokat, és magát a rákot kimutató, lenyelhető kapszulákkal.

Magyarországon évente nyolc- ezer embernél regisztrálnak vastagbélbetegségeket. Minden esztendőben 4800-an halnak meg vastagbélrákban – tájékoztatott Rácz István professzor, a győri Petz Aladár kórház osztályvezető főorvosa, az Európai Endoszkópos Szervezet Oktatási Bizottságának elnöke.

Az egyetemi tanár elmondta: két évvel ezelőtt jelent meg a világon az az izraeli gyártmányú kapszula, mely a bélrendszeren végighaladva 8-9 órán át 55 ezer felvételt készít. Az apró szonda lenyelése előtt folyadékkal kitisztítják a belet. A 31 milliméter hosszú kapszula mindkét végén vaku található, amely másodpercenként kétszer villan. A kibocsátott képjeleket a beteg hasára erősített érzékelő rögzíti. A vizsgálat közben a páciens szabadon mozoghat, akár otthonába is távozhat.

Később, a számítógéphez csatlakoztatott érzékelőből áttöltött felvételeket specialista értékeli. Az új találmány a rákot szinte teljes biztonsággal kimutatja, a rák kialakulását megelőző polipok esetében 70 százalékos a találati arány. Más, képalkotó eljárás eredményei ennél sokkal rosszabbak.

Rácz professzor szerint a kapszulának főként a szűrésben lehet nagy jelentősége. Egyetlen rákfajta létezik ugyanis – ez a vastagbélrák –, melyről tudjuk, hogy polipokból alakul ki. Az ötven év feletti emberek 15-30 százalékának a vastagbelében található polip. Ezeknek a 10-15 százalékából fejlődik ki rák, de nem lehet megállapítani, hogy melyikből. Ezért aztán minden polipot el kell távolítani. Ha ez megtörtént, egészen biztos, hogy a páciens legalább öt, de valószínűleg tíz évig nem kap vastagbélrákot.

Egy kapszula ára jelenleg – miután prototípusról van szó – 230 ezer forint, az Országos Egészségpénztár ezt a diagnosztikai eszközt nem fizeti ki. Rácz István professzor szerint Ausztriában és Svédországban orvosi javaslatra megtérítik a beavatkozás minden felmerült költségét. Az osztályvezető főorvos Magyarországon arra számít, hogy az életbiztosítási ajánlatok része lesz a kapszulával történő szűrés.

Győrött és Esztergomban jelenleg tudományos és tapasztalatszerző céllal alkalmazzák a kapszulás diagnosztikai eljárást. Ezt követően minden esetben elvégzik a kolonoszkópiát is – a vastagbél hagyományos tükrözését –, hogy összevessék a két vizsgálat eredményét.

A kolonoszkópiás beavatkozás mindenképpen szükséges akkor, ha a kapszula eltérést jelez, hiszen ilyenkor szövetminta-vételre, vagy a polipok endoszkópos eltávolítására van szükség.

Győrben a vizsgálatokat jelenleg a Reál élelmiszeripari kft. támogatásával tudják elvégezni. Az osztályvezető főorvos utalt arra: nem akarják, hogy a beteg fizesse meg a kapszula árát, nem szeretnének “üzletelni” a vizsgálattal. Az életbiztosítók érdeklődésére viszont mindenképpen számítanak, hiszen nekik is érdekük, hogy biztosítottjaik egészségesek maradjanak, s elkerüljék a súlyos betegségeket.

A kapszula általa készített felvételek
A kapszula általa készített felvételek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.