Van víz a Naprendszeren túl

Első ízben fedeztek fel vizet egy Naprendszeren kívüli égitest légkörében.

A jég halmazállapotú felhőket az ausztrál-amerikai kutatócsoport az eddigi leghidegebbnek leírt barna törpe típusú csillag körül fedezte fel a chilei Las Campanas csillagvizsgáló infravörös kamerájával. A felfedezést év elején tették és most publikálták a The Astrophysical Journal Letters hasábjain.

Jóllehet Naprendszerünk hatalmas gázbolygóinak atmoszférájában már korábban is ismertek jégfelhőket, ám ezen kívül nem sikerült eddig vizet megfigyelni. A felfedezésnek különös jelentőséget ad, hogy az igen halvány égitestet nem űrtávcsővel, hanem Földre telepített teleszkóppal sikerült megfigyelni. Az összehasonlító modellek segítségével sikerült a légkörében észlelni a szulfid- és vízjégfelhőket.

A barna törpék közepes nagyságúak, de általánosságban a tömegük túl kicsi a belsejükben stabilan fenntartható hidrogén-hélium magfúzióhoz, ami a valódi csillagok energiáját termeli. Emiatt a hőmérsékletük is alacsonyabb, az eddig ismert legmelegebbé megközelíti egy valódi csillag hőfokát, a leghidegebb pedig egy bolygóét. A csillagászok azért érdeklődnek a többnyire egyedül mozgó barna törpék iránt, mert segítségükkel jobban megismerhetik a csillagkeletkezés folyamatát.

A W0855 nevet kapott égitest csillagászati mércével mérve szinte közeli szomszédja Napunknak, csak három csillagrendszer van nála közelebb.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.