Valami ripityára zúzhatta a japán műholdat

A Hitomi  (Pupilla) nevű japán műholdat február 17-én lőtték fel, és eredetileg az lett volna a feladata, hogy fekete lyukak és más távoli objektumok röntgensugárzását mérje. A 14 méter hosszú, 3 tonnás szondának március 26-án kellett volna életjelet adnia magáról, de valami történt vele.

Vakrepülésben a Pupilla
Vakrepülésben a Pupilla
JAXA

Az amerikai űrkutatási hivatal - 40 perccel azután, hogy a műholdnak jeleznie kellett volna - öt ismeretlen objektumot észlelt a szonda feltételezett helyén. Egyelőre csak spekulálnak, hogy ezek a szonda darabkái és/vagy egy becsapódott aszteroida törmelékei. A japán űrhivatal, a JAXA viszont az incidens után mégis jelzést fogott az elveszettnek hitt szondától.

Mint kiderült, a műhold letért a kijelölt pályájáról, és most ott bolyong valahol irányíthatatlanul a Föld körül. Ezért továbbra is él a feltételezés, hogy valami eltérítette az űreszközt. De azért nem adják fel ilyen könnyen: „A japánok híresek arról, hogy feltámasszanak régen elveszettnek hitt eszközöket" – kommentálta a történteket Moriba Jah, a University of Arizona űrkutatója.

 



Sajnos egyetlen távcső sem rögzítette, mi történt a Hitomival, így az öt rejtélyes objektum pályaadatainak elemzésétől remélik a választ. A törmelékek sebességéből kikövetkeztethetik, hogy egy külső becsapódásból - például egy aszteroidából - származnak-e, aminek az esélye nevetségesen csekély, vagy a szonda robbant fel valamiért rögtön az első munkanapján - írta a Wired.

Frissítés: eszeveszetten pörög az elszabadult műhold

Cikkünk megjelenését követően jött a hír: egy amatőr csillagásznak sikerült levideóznia az elszabadult műholdat. A felvételen látható, ahogy a Hitami pörög a tengelye körül, ami szakértők szerint azt valószínűsíti, hogy a szonda egyik hűtőtartálya sérült meg.

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.