Valami furcsa dolog fénylett Budapest fölött

Nem mindennapi tüneményt örökített meg Veres Viktor kollégánk kedd hajnalban a Gellért-hegyről. Budapest fölött egy különös felhő világított.

Éjszaka világító felhő Budapestről nézve
Éjszaka világító felhő Budapestről nézve
Veres Viktor / Mediaworks

Fotóriporterünk hajnali három óra körül fényképezte le az úgynevezett éjszakai világító felhőt, ami hazánkban ritkán megfigyelhető égi jelenségnek számít.

Az éjszakai világító felhő, vagy poláris mezoszférikus felhő a felső légkörben létrejövő optikai jelenség, melynek kialakulását és viselkedését még a tudósok is alig ismerik.

A jelenség nagyjából egy- másfél órával szürkület előtt vagy napnyugta után szokott megjelenni, kizárólag a nyári hónapokban, az északi és a déli félteke 50° és 70° szélességi fokai közt. A kékesen derengő felhőszerű képződményt azért láthatjuk az elvileg koromsötét éjben, mert a Földhöz közelebb kialakult és árnyékban lévő felhőkhöz képest ezeket a Nap a horizont alól megvilágítja.

A Wikipédia a világító felhőkről azt írja: Csak bizonyos körülmények közt tűnnek fel, és ha láthatóak, az a felső légkörben történt változásokra utalhat. Felfedezésük óta a megfigyelések gyakorisága, fényessége és nagysága növekedett, ami egyes tudósokat arra a feltételezésre indított, hogy ez a klímaváltozással is összefüggésben lehet.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.