Valaki itt sziklát dobott a vízbe kavics helyett

Egy új kutatási eredmény azt sugallja, hogy a Tejútrendszer – ebben a spirálgalaxisban kering a mi Naprendszerünk – mintegy 50 ezer fényévvel nagyobb az eddig hittnél.
Eddig sem volt kicsi, 100 ezer fényévre becsülték kiterjedését. Az ötven százalékkal nagyobb méretű Tejútrendszert bemutató cikk az Astrophysical Journal című lapban jelent meg.

A 200-400 milliárd csillagból álló Tejútrendszerrel kapcsolatos felvetést közlő nemzetközi tudóscsoport a Sloan Digital Sky Survey (SDSS), vagyis a "Sloan Digitális Égboltfelmérési Program" mérési eredményeire alapozzák koncepciójukat. Az SDSS a valaha létezett egyik legnagyobb csillagászati projekt, célja a világegyetem egy szeletének rendkívül pontos feltérképezése. A program a legtöbb, jelenlegi technikával látható égitestet megörökíti, olyanokat is, amelyek akár több millió fényévnyire vannak tőlünk, vagy talán már nem is léteznek, de korábban kisugárzott fényüket még érzékeljük.

A tanulmányírók szerint a Tejútrendszer nem egy lapos tányér, hanem úgy viselkedik, mint az állóvíz, amelybe egy kavicsot dobnak és a becsapódási pontból hullámok indulnak ki. Yan Xu, a kínai Nemzeti Asztronómiai Központ kutatója szerint a galaxist körülvető csillaggyűrűt is – ami egy ilyen hullámzás során jött létre - a Tejútrendszer részének kell tekinteni.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.