Vajon lerázza magáról a port a haldokló robot?

Utoljára próbálnak kapcsolatba kerülni az üstökösön landolt robottal.
Az Európai Űrügynökség (ESA) kutatói még egyszer utoljára megpróbálják felvenni a kapcsolatot a Rosetta műhold missziója keretében tavaly novemberben a 67/ Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínén landolt Philae nevű automata leszálló egységgel.

A Philae sajnos első landolásakor nem tudott biztonságosan hozzákapcsolódni a felszínhez, emiatt négyszer pattant fel és végül oldalára dőlve egy sziklafal tövében horgonyzott le végleg, ám itt napelemeit nem tudta feltölteni energiával. Ezután 54 óra múlva az elemek lemerültek és az amúgy sértetlen leszállóegység fél évre hibernálódott. Június 14-én aztán napközelbe érve sikerült az újbóli kapcsolatfelvétel, ám ez rövid ideig tartott, majd az utolsó jelek július 9-én érkeztek.

A szonda augusztusban érte el pályáján a Naphoz legközelebbi pontot, azóta távolodik. Az ESA irányítóközpontjában január 10-én ismét megpróbáltak kapcsolatot teremteni a leszállóegységgel. Úgy vélik, január vége után már túl sötét és hideg lesz az üstökösön, hogy a Philae egyáltalán működni tudjon. A mínusz 51 fok elérése előtt a kutatók egy speciális jelet küldtek a robotnak, amitől azt remélik, hogy az még egyszer magához tér. Voltaképpen egy lendkereket szeretnének működésbe hozni, ami eredetileg az egység stabilitását biztosította. Ettől azt remélik, hogy a Philae egy kicsit felemelkedik, lerázza magáról a port, vagy optimális esetben olyan helyzetbe billenne, ahol már eléri a napfény a napelemtáblákat.

Erre azonban kicsi az esély, mivel az egység jeladóinak és vevőegységeinek a fele már biztosan elromlott. Jóllehet a január 10-i kapcsolatfelvétel sem sikerült, de a kutatók a hónap végéig folytatják a próbálkozásokat.

A Rosetta egyébként szeptemberig kering az üstökös körül, majd úgy irányítják, hogy energiája elfogyásával becsapódjon az égitestbe.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.