Utolsó útján a Discovery

Elindult a csaknem három évtizedes pályafutását lezáró küldetésére a Discovery - az amerikai űrsiklót tegnap bocsátották fel a floridai Cape Canaveralból.

A fedélzetén hattagú személyzettel elindult űrrepülőgép egy tároló modult, tudományos kutatóeszközöket és pótalkatrészeket szállít a Nemzetközi Űrállomásra. A Discovery utolsó, 39. missziója 11 napig tart majd. Az űrsikló indulását eredetileg novemberre tervezték, de a fellövést a külső üzemanyag-tartályon észlelt meghibásodások miatt el kellett halasztani. A legénység összetételén az utolsó napokban változtatni kellett, mert a kerékpárbalesetet szenvedett Tim Koprát le kellett cserélni. Helyét Steve Bowen vette át.

Utoljára
Space shuttle Discovery lifts off from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, February 24, 2011. Six astronauts are aboard on a mission to the International Space Station. REUTERS/Joe Skipper (UNITED STATES - Tags: TRANSPORT SCI TECH)

A NASA a tervek szerint idén végleg nyugállományba küldi az űrsikló flottáját. Az Endeavour várhatóan április 19-én indul utolsó útjára. Parancsnoka Mark Kelly, az év elején Tucsonban fejbelőtt Gabrielle Giffords képviselőnő férje lesz. A férj reményei szerint a politikus, aki jelenleg egy texasi rehabilitációs intézetben lábadozik, jelen lehet az induláskor. Az Atlantis utolsó fellövését valamikor a nyár folyamán fogják végrehajtani.

A Discovery összesen 352 napot töltött Föld körüli pályán, és ez alatt 5628-szor kerülte meg a bolygót. Ez az űrsikló szállította a legtöbb asztronautát, összesen 246-ot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.