Űrhajóként világító teknős

Világító teknőst fedeztek fel tengerbiológusok a csendes-óceáni Salamon-szigetek közelében. A kutatók éppen a cápákat és a korallokat tanulmányozták, amikor meglepő dologra lettek figyelmesek.

 „Lenyűgöző látvány volt” – idézte fel David Gruber a CNN-nek a pillanatot, amikor társaival meglátta a pirosan és zölden világító hüllőt. A tengerbiológus szerint a jelenség olyan volt, mintha egy földön kívüli űrhajót láttak volna. Mint később kiderült számukra, épp egy cserepesteknős úszott el előttük a vízben.

A világító teknősre még júliusban akadtak a New York-i Egyetem kutatói, de a felfedezést rögzítő videót csak hétfőn hozták nyilvánosságra. Az elmúlt években a tengerbiológusok egyre nagyobb figyelmet fordítottak a fluoreszkáló tengeri lények – mint például a medúzák vagy a korallok – tanulmányozására, de ez az első eset, hogy egy világító hüllőre akadtak.

Biológusok szerint a tengeri állatok álcázásra vagy kommunikációra használják a fluoreszkáló fényt, a Föld egyik legritkább állata esetében azonban egyelőre nem tudják, milyen célt szolgál az általa kibocsátott zöldes-pirosas fényjelenség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.