Űrháborút szimulálnak egy titkos amerikai műholddal?

Máig aktív, mégsem tudni sokat az amerikai védelmi minisztérium ANGELS, azaz Angyalok "fedőnéven" futó titkos programjáról.
„Az automata navigációs műholdon (Automated Navigation and Guidance Experiment for Local Space - ANGELS) több kísérletet is elvégzett az amerikai védelmi minisztérium" - nyilatkozta szűkszavúan a minap John Hyten, az Air Force Space Command (az amerikai légierő űrparancsnoksága) főparancsnoka.

A rejtélyes szonda 2014 nyarán állt geoszinkron pályára a Föld körül az űrparancsnokság 4-es számű küldetése során, amelyről eddig nagyon visszafogottan nyilatkoztak a légierőnél.

A hivatalos közlések annyira semmitmondóak, mint John Hyten bejelentése, miszerint „egy csomó érdekes dolgot” csináltak az ANGELS kísérlet során.

A katonai műholdról egyelőre annyit tudni, hogy küldetésének célja a létfontosságú űrbeli eszközök környezetének tanulmányozása.

Az ANGELS szonda a Delte II hordozórakéta hátán a 2014-esk kilövéskor - azóta is homály borul a küldetésre
Az ANGELS szonda a Delta II hordozórakéta hátán a 2014-esk kilövéskor - azóta is homály borul a küldetésre
United Launch Alliance

Az ANGELS első körben a saját hordozórakétájának - egy Delta 4-es második fokozatának - mozgását vizsgálja 50 kilométeres távolságból (egyszer néhány kilométerre közelítette meg a rakétát).

Az Orbital ATK által kifejlesztett űrszondára egy nagy teljesítményű gyorsulásmérőt is telepítettek, amivel jelentősen csökkenthetik az űrbeli ütközések valószínűségét.

Mindebből két dologra lehet következtetni: alapesetben az űreszközöket fenyegető, egyre szaporodó számú űrszemét kockázatait próbálják felmérni, illetve elhárítani a kísérlettel. Nem zárható ki ugyanakkor az sem, hogy az űreszközök megbénításának módszereit dolgozzák ki - készülve egy esetleges űrháborúra.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.