Univerzális koncepció szerint fejlődnek a városok

Az ősi városok és a modern városok ugyanazon koncepció szerint épültek – állítják a Santa Fe Institute és a Colorado Egyetem (Boulder) kutatói a Science Advances lapban megjelent tanulmányukban.
Az amerikai szakemberek több ősi település – egyebek mellett a mexikói Tenochtitlan - pontos méretét, népességét, fejlődésének ütemét, népsűrűségét elemezték. Minden olyan szempontot figyelembe vettek, ami alapvető jelentőségű a mai modern városok kialakulásánál – és megdöbbentő eredményre jutottak. Azt találták, hogy a modern városok alapvető gazdasági- társadalmi mintázata szinte tökéletes egyezést mutat az ősi városok fejlődésével.

Scott Orman, a tanulmány vezető szerzője szerint a közvélemény abban a hitben ringatja magát, hogy a kapitalizmus és az iparosodás alapjaiban változtatta meg a városok működését, hogy valami alapvetően újat hozott. A legújabb kutatások cáfolják ezt a hiedelmet. A folyamatosan bővülő lakosság javítja a munka hatékonyságát, növeli a termelékenységet. De ez ugyanúgy működött az ősi városokban, mint a modern metropoliszokban. A publikáció azt sugallja, hogy a városok fejlődését egy univerzális koncepció határozza meg, ami már az ősi városokat is áthatotta. Már akkor is a nagy, sűrűn lakott települések voltak a hatékonyabbak.

Ha sok ember tartózkodik egy helyen, az a meglévő infrastruktúra intenzív használatával jár. Az emberek folyamatos interakciója a termelékenység növekedését hozta el. Néhány tudós és régész szerint ez a tanulmány meggyőzően bizonyította, hogy a kapitalizmus nem elengedhetetlen feltétele a városok növekedésének.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.