Újraindítottak és beültettek halott szíveket

Ausztrál sebészek a világon először halott szívet – nem is egyet, mindjárt hármat – ültettek be betegekbe.

A donorszíveket általában agyhalottnak minősített emberekből műtik ki, akiknek azonban a szíve normálisan dobog. A most beültetett szívek azonban a műtét előtt húsz perccel megálltak – mégis sikerültek a sydney-i St. Vincent Kórházban végzett beavatkozások. Az egyik szívet befogadó férfi egy évtizeddel fiatalabbnak és korábbi önmagától tökéletesen különbözőnek tartja magát.

A szív az egyetlen szerv, amelyet nem lehet átültetni miután a vérkeringés leállt. Ezért a transzplantáció során úgy járnak el, hogy a dobogó szívet kiemelik, majd jégbe teszik, így négy órán keresztül beültethető. Csakhogy világszerte sokkal több szívre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll.

Az ausztrál nagyvárosban alkalmazott eljárás egy már megállt szervet a „heart-in-a-boksz" nevű gépbe teszik. Ez az eszköz melegen tartja a szívet, helyreállítja a szívverést és egy olyan folyadékot áramoltat benne, ami lassítja a szívizom károsodását.

Az 57 éves Gribilas Michelle volt az első, akit ezzel az eljárással műtöttek két hónappal ezelőtt. A veleszületett szívelégtelenségben szenvedő férfi a műtét után negyvennek és nagyon szerencsésnek érzi magát. Azóta két másik emberen is segítettek ezzel a módszerrel.

Peter MacDonald a szívátültetést végző csoport vezetője szerint ez az áttörést jelentő eljárás – miután világszerte tesztelték a módszert – akár harminc százalékkal növelheti a sikeres beültetések számát.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.