Újra megjelentek a gepárdok a polgárháború dúlta Angolában

Kutatók három évtized után először láttak gepárdot Angolában, ahol a 2002-ben véget érő polgárháború teljesen elpusztította az állatok élőhelyét.

A leggyorsabb szárazföldi emlősnek számító macskaféle két példányát Laurie Marker gepárdszakértő fedezte fel Angola Namíbiával határos száraz Iona tartományában. A hím gepárdok ürüléküket a fákon hagyják, így jelezve területüket. Marker éppen ilyen nyomokat fedezett fel, amikor hirtelen két hímállat futott el mellette. A kutató ezután tájékoztatta a gepárdok védelmére létrehozott nemzetközi alapot, a Cheetah Conservation Fundot, melynek székhelye az észak-namíbiai Otjiwarongóban található.

A gepárd zsákmányának számító szarvasfélék is visszatértek az 1,6 millió hektáros ionai rezervátum egyes helyeire. Marker e helyek alapján azonosította GPS segítségével a gepárdok lehetséges tartózkodási helyét. A gepárdvédelmi alap tájékoztatása szerint többek között egy mintegy ezer egyedből álló dél-afrikai gazellacsorda segítette a kutatót a gepárdok felkutatásában.

Becslések szerint mintegy 12.400 gepárd élhet vadon Afrika 25 országában. A legtöbb, körülbelül 2500 Namíbiában található. További 50-60 példány élhet Iránban. A fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája a sebezhető (vulnerable) kategóriába sorolja. Ez azt jelenti, hogy kihalási esélye természetes élőhelyén nagy, beavatkozás nélkül nagy valószínűséggel végveszélyben lévővé válik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.