Újabb madármészárlás: mérgezett csirkefejekkel irtják az ölyveket

Tizenegy védett egerészölyv (nem mellesleg: az idei évben az év madara), egy széncinke és egy kárókatona pusztult el a legutóbbi tömeges madármérgezésben. A Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrei által észlelt eset Kisvárda közelében, egy mocsaras jellegű természetvédelmi területen történt.

Az egyelőre ismeretlen elkövető méregbe mártott csirkefejeket helyezett ki a madarak által gyakran látogatott területre. A hét hektáros mocsaras erdőségben több helyen is találtak a természetvédelmi őrök mérgezett húst. A csalétkek közelében (olykor csak néhány centiméternyire a mérgezett falatoktól) hevertek a döglött madarak, a mérgezésre jellemző görcsös testtartásban. Ez arra utal, hogy meglehetősen erős méreg végzett velük.

Az elpusztult védett madarak természetvédelmi értéke meghaladja a százezer forintot. A Hortobágyi Nemzeti Park szakértői szerit a környezetbe kihelyezett mérgek nem csak a vadon élő állatokra jelentenek veszélyt, ugyanis a táplálékláncba bekerülve eljuthatnak az emberhez – mint végső fogyasztóhoz – is.

A történtek miatt a Természetvédelmi Őrszolgálat feljelentést tett a kisvárdai rendőrkapitányságon természetkárosítás, állatkínzás és méreggel való visszaélés miatt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.