Új szív, máj a nyomtatóból

Elhalt emberi szövetek, szervek nyomtatására készül találmánya segítségével Forgács Gábor biofizikus. A kutató az Egyesült Államokban munkatársaival egy háromdimenziós bioprinter segítségével emberi véredényeket és szerveket hoz létre.

Forradalmasíthatja a szervátültetést a magyar származású kutató Forgács Gábor találmánya, az úgynevezett háromdimenziós bio-printer. Az eszköz segítségével a kutató mesterséges szerveket képes építeni. A magyar biológus professzor, aki jelenleg a University of Missouri-Columbia egyetemen tanít, egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként dolgozik az új eljárás kifejlesztésén.

Reményei szerint a technológiával nemcsak az elhalt szövetek, de belső szervek - szív, máj - cseréje is lehetővé válik. Miután a páciens saját szöveteiből hoznak létre belső szerveket, a kilökődés veszélyével sem kell majd számolni. (Magyarországon jelenleg vesére több százan, szívre huszonhatan, májra hetvennyolcan, tüdőre négyen várnak.) 

Átültetésre kivett szervek
Átültetésre kivett szervek

A biofizikus kutató a Duna tévé-nek adott interjújában azt mondta: a bionyomtató háromdimenzióban képes a  sejteket az adott szövet szerkezetének megfelelő formába rendezni. A hihetetlenül bonyolult eljárást hosszú ideje fejlesztik. Például végtag artériát, véredényeket már építettek a kutatók, amelyhez a beteg saját vérsejtjeit használták fel.

Forgács Gábor szerint ez a mesterséges szervépítési eljárás pótolhatja a donorokat. Elmondta: most egyelőre ott tartanak, hogy ültettek be ereket, állítkísérletekben pedig most próbálják az úgynevezett ideggráfok beültetését. Ha valakinek baleset okán elszakad egy idege, és három centiméternél hosszabb a távolság az idegszál két vége között, akkor spontán regeneráció soha nem következik be. Az úgynevezett ideggráffal lehet segíteni, hogy közeledjen egymáshoz a sérült szövet. E kísérlet értékelése most zajlik, de a biofizikus szerint nagyon biztatóak az eddigi eredményeik.

Arról, hogy még mi mindenre lehet képes a szervnyomtató nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, hiszen sok kérdésre még nem tudják a választ, de azt határozottan kijelentette, hogy emberi agyat biztosan nem tudnak majd létrehozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.