Új világnyelv születőben: a kódolás

A szoftverek nyelve, a kódolás egyre inkább olyanná válik, melyet minél fiatalabb korban ajánlatos elsajátítani. Akárcsak az idegen nyelveket. Indul a kódolás hete, amely ezt szeretné népszerűsíteni.

A kódolás világnyelv, ismerete már gyerekkortól óriási előnyt jelent. Ennek szellemében indul el hétfőtől Magyarországon is a Kódolás Órája című eseménysorozat, a Microsoft támogatásával. Európában mintegy négymillió kódoló dolgozik (ez nagyjából Horvátország teljes lakosságának felel meg), amely évente százezerrel nő.

A magyarországi programon a szervezők arra buzdítják a szülőket és az oktatási intézményeket, hogy ezen az egy héten szánjanak legalább egy órát a programozás alapjainak megismerésére és megismertetésére. A kezdeményezők szerint nincs szükség számítástechnikai előképzettségre ahhoz, hogy valaki elkezdjen programozni. Aki alapszinten megtanulja a kódolást, a számítástechnikát a kreativitása kibontakoztatására is felhasználhatja, miközben fejlődik a problémamegoldó készsége.

Tízezer betöltetlen, jól fizető állás: ennyi hiányzik a magyar informatikai világból. Magyarországon tehát az utánpótlás növelése kulcskérdés - hívja fel a figyelmet Laufer Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke. Az utánpótlás neveléséhez azonban elengedhetetlen az iparági vállalatok támogatása, mert a magyar oktatási rendszer nem képes kitermelni ennyi informatikust, a piac igényeinek megfelelő tudással.

A Microsoft a kódoláshoz szükséges forrásokkal és képzéssel segíti a fiatal felnőtteket. hiszen, mint mondják, a programozás, vagy gyakoribb nevén kódolás ma már ott van a mindennapjainkban. Ki kell vonulni a civilizációból ahhoz, hogy ne vegyen körül bennünket valami, ami programok, kódok szerint működik.

Az Egyesült Államokban 2013-ban indult a Kódolás Órája című eseménysorozat, amelynek célja, hogy korra és nemre való tekintet nélkül népszerűsítse a kódolást világszerte. Eddig közel 52 millióan vettek részt a program valamelyik eseményén, 15 millió diák vett részt a rendhagyó tanórákon a világ 180 országában 30 különböző nyelven. A Barack Obama amerikai elnök támogatásával indult Kódolás Órája mellé a kezdettől fogva odaállt a Microsoft is. 

A programnyelvek olyan világnyelvek, mint az angol: aki kellő szinten ismeri, annak egyfajta útlevelet jelent a globális munkaerőpiacon. Számos magyar informatikus dolgozik külföldön, a magyar szakemberek Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában is keresettek. Pedig idehaza is keresettek lennének: 82 ezer magyar informatikus mellett még tízezer tudna azonnal, jól fizető állást találni. Ezzel szemben évente csak ötezren felvételiznek informatikai szakokra, ám a felük lemorzsolódik, mindössze 2500-an végeznek évente.

Az első programozó egy hölgy volt. A brit Ada Lovelace matematikusként már a XIX. században megírta a világ első számítógépes programját, noha akkor ezt ő még nem tudta.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.