Új klímajelentés: még van esély a túlélésre

Ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése ne lépje túl a 2 celsius fokos (a klímakutatók többsége által a visszafordíthatóság határának tartott) szintet, a széndioxid-koncentráció növekedését meg kell állítani a 450 ppm-es szint alatt – derül ki az IPCC, az ENSZ klímaügyi tanácsadó testülete most nyilvánosságra került jelentéséből.
A világ legnagyobb napelemekre épülő energiaparkja 140 ezer háztartást képes ellátni energiával
A világ legnagyobb napelemekre épülő energiaparkja 140 ezer háztartást képes ellátni energiával
Steve Marcus / Reuters

Aggasztó hír, hogy már jelenleg is a 400 ppm-es szint körül járunk, vagyis a fékezésre nincs túl sok idő, biztató ugyanakkor, hogy megújuló energiaforrások ára sokkal gyorsabban csökken, a hatékonyságuk pedig tempósabban növekszik, mint ahogyan azt akár csak öt éve, a legutóbbi klímajelentés elkészültekor gondoltuk.

A mostani jelentés (amelynek eddig csak a vezetői összefoglalója volt nyilvános, mostantól viszont teljes terjedelmében olvasható) szerint az emberiség eddigi klímavédelmi intézkedései eredménytelenek voltak: nehogy a széndioxid-koncentráció emelkedését nem sikerült megállítani, de még a növekedés sebességét sem tudtuk fékezni. Az ezredforduló táján volt egy rövid időszak, amikor a világgazdaság gyorsabban bővült, mint az üvegházgáz-kibocsátás, ennek azonban mára vége: Az energiaipar újra egyre több szenet használ, így a szennyezés ma erőteljesebben emelkedik, min ahogyan a gazdaság növekszik.

A tendencia megfordításához nagyjából a háromszorosára kellene növelni a megújuló energiaforrások részesedését, ami az újabb prognózisok szerint kimutatható, de alig érzékelhető módon lassítaná a gazdasági növekedést.

A jelentés összeállítói ezzel párhuzamosan egy másik, máris nagy vitát kiváltó javaslattal is előálltak: eszerint energiaerdők ültetésével, és a faanyag szénleválasztásos technológiájú erőművekben történő elégetésével kellene kivonni a széndioxid-többletet a légkörből. Ennek realitását azonban nagyban csökkenti, hogy a széndioxid-leválasztás rentábilis technológiája egyelőre nem ismert, és a kivont széndioxid elhelyezésére sincs megfelelő megoldás.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.