Túlélés az űrben: komoly lemaradásban a NASA

Elmarasztalta a NASA egészségügyi kockázatok csökkentéséért tett erőfeszítéseit az űrügynökség ellenőrző szerve. A vizsgálat célja a 2030-as évekre tervezett, hároméves marsi misszió és más hosszabb űrutazások veszélyeinek felmérése volt.

A Mars-látogatás egészségügyi kockázatai között találjuk a hosszantartó súlytalanság miatt meggyengülő csontokat és izmokat, a látásromlást és az elzártság okozta pszichológiai problémákat. A kozmikus sugárzásnak kitett asztronautáknál növekszik a rák kialakulásának esélye, de meddőség, szürkehályog és központi idegrendszeri problémák is felléphetnek. További kockázatot jelent a súlyvesztés vagy alultápláltság, amelyet a misszióra vitt korlátozott mennyiségű és fajtájú élelmiszer okozhat.

„A NASA még mindig komoly kihívásokkal küzd a személyzet biztonságát illetően. Meglehet, a majdani első Mars-misszió legénysége többet kockáztat majd, mint az utánuk következők” – összegez Paul Martin főellenőr, aki ugyanakkor azt is elismerte, hogy az űrügynökség az utóbbi időben sokat tett a problémák orvoslásáért.

Scott Kelly
Scott Kelly
NASA

NASA egyetértett az 54 oldalas jelentéssel.

Eddig egyetlen amerikai sem töltött az űrben 7 hónapnál többet egyszerre. Véletlen egybeesés, hogy Scott Kelly, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyéves küldetésen levő asztronautája pont a Martin-riport közlésének napján adta át a múltnak a korábbi, 215 napos rekordot. A misszió azt vizsgálja, miként alkalmazkodik az emberi szervezet a hosszú távú űrutazásokhoz – Kelly márciusban fog visszatérni. Az orvosi kutatást segíti Scott egypetéjű ikertestvére, Mark, akinek földi teszteredményei összehasonlíthatóak űrben levő bátyjáéval.

A Hétvége mellékletből ajánljuk

Veres Dóra: "Egy nő csak egy nő

Dési András: Forradalmár, nem cukorka 

Sz. Bíró Zoltán: Oroszország, mint menedék 

Poór Csaba: Álmok a vízen 

Horvai Ferenc: Magyarok a Marson 

Az abszolút csúcsot 14 hónappal az orosz Valerij Poljakov tartja, aki 1994 januárja és 1995 márciusa között „lakott” a Mir állomáson. Poljakov jelentős hangulatingadozásokon ment keresztül az űrben töltött első hónapjában (életöröme csökkent és a túlhajszoltság jelei látszottak rajta), a továbbiakban azonban kiegyensúlyozottá vált, miközben a kozmikus sugárzás okozta veszélyek is elkerülték.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.