Tudósolimpián kiváló magyar szereplés

Eddigi legjobb eredményeként a Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián (International Junior Science Olympiad = IJSO) a hetedik helyet szerezte meg a magyar csapat.

Ötödik alkalommal vett részt Magyarország a 2004-ben Indonézia által alapított versenyen, amelyen 16 évesnél nem idősebb középiskolás diákok vehetnek részt. Az IJSO-t ebben az évben Dél-Koreában rendezték meg, amelyen mintegy 42 ország tanárai és diákjai, valamint 8 újonnan érdeklődő ország megfigyelői vettek részt.

A biológia, fizika és kémia tárgyából összeállított versenyen először feleletválasztásos teszteket kellett megoldani, majd elméleti problémák következtek, végül – csapatmunkában – gyakorlati feladatok, mérések, kísérletek jöttek.

A magyar csapatba az előző tanév korosztályi természettudományi versenyeinek legjobbjai közül hívtak diákokat a tehetségpontként működő ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumba, ahol hétvégéken tanították a tanárok a válogatón részt vevő külsős (más iskolába járó) és saját tanulókat. A hat diák és kisérőik kiutazását főként egy gyógyszergyártó és egy másik nagy vegyipari cég, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatta, de a tanárok részben így is saját költségükön utaztak.

Az idei versenyen 1 arany, 4 ezüst és 1 bronzérmet szerzett a magyar csapat. Az aranyérmes Bencskó György Árpád, Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorlóiskola, (Budapest) lett. Ezüstöt Börcsök Bence, Radnóti Miklós Gimnázium, (Szeged), Nagy Attila Gábor, Leőwey Klára Gimnázium, (Pécs), Wirnhardt Bálint, Premontrei Szent Norbert Gimnázium, (Gödöllő) és Batki Bálint, ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, (Budapest) szerzett. A bronzérmes Sebő Anna, ELTE Apáczai Csere János Gimnázium, (Budapest) lett.

A magyar csapat összesített eredménye soha nem volt még ilyen jó: Korea, Tajvan, Szingapúr, Thaiföld, Oroszország és Németország után a hetedik helyet szerezte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.