Tömeges delfinpusztulás Tasmania partjainál

Partra sodródott és elpusztult 150 delfin a hét végén Tasmaniában, mielőtt vadvédelmi szakemberektől segítséget kaphattak volna. A hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek (Globicephala melas) egy sziklás partszakaszon vetődtek ki a szárazra, az Ausztráliához tartozó sziget északnyugati részén.

A nagy testű tengeri emlősöket szombaton a levegőből vették észre. Vadvédelmi szakemberek azonnal a helyszínre indultak, de már a légi felvételekből is arra lehetett következtetni, hogy sok állat elpusztult, ahogy a sziklákhoz csapódtak a hullámverésben. "Az ütésektől, amit ki kell állniuk a sziklák és a hullámverés miatt, sokkal rövidebb idő alatt kimúlhatnak, mint ha homokos partra sodródtak volna ki" - mondta Rosemary Gales, a tasmaniai nemzeti parki és vadvédelmi felügyelet munkatársa.

A helyszínre érkező szakemberek mintegy tucatnyi állatot sérülten, de életben találtak, ám hiába próbálkoztak megmentésükkel, azok is elpusztultak. Kishajók segítségével sikerült viszont mintegy 30 másikat visszavezetni a nyílt vízre a veszélyes partszakaszról. Ezek az állatok partra vetődött társaik vészhívásaira merészkedtek a sziklás partszakasz közelébe.  

Egy héttel korábban 60 gömbölyűfejű delfin sodródott partra a közelben, azok közül 11-et tudtak megmenteni. Tasmania cetfélék vándorlási útvonalán fekszik, és nem ritka, hogy példányaik tömegesen sodródnak partra a szigeten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.