Tökéletes moziportál egy nap alatt

Fel lehet egyetlen nap alatt, ingyenes fejlesztő-eszközökkel építeni egy komplett filmes portált, amelyen nemcsak a bemutatókat tekintheti meg a felhasználó, hanem a HD minőségű filmeket is, ráadásul utóbbiakat meg is vásárolhatja az ember? Igen.

Hogy a televíziózás és az emberek szórakoztatása teljesen a webre költözik, azt sokszor elmondták már, de egy nemrég rendezett programozó verseny jó példa minderre: ingyenes fejlesztői eszközökkel a résztvevő háromfős csapatok egyetlen nap alatt hoztak létre olyan filmes portálokat, amelyeken megtekinthetők az egyes filmek ajánlói, on-line nézhetők a HD felbontású filmek, vásárolni is lehet, ráadásul klasszikus és webkettes tartalmakat is böngészhet a felhasználó.

A Win The Web versenyen induló háromfős csapatok ingyenes Microsoft technológiákat és fejlesztői platformokat alkalmaztak. 31 trió nyújtotta be nevezését a megmérettetésre, amelyhez a szakmai hátteret a port.hu üzemeltetője, a Port Data Kft. adta, az élő netes közvetítések specialistájával, a Proserverrel együtt. A szervezők célja az volt, hogy a versenyzők ne elzártan, laboratóriumi közegben, hanem életszerű körülmények között végezhessék a fejlesztői munkát.

Ezért a csapatok saját számítógépeikkel dolgozhattak, noha, a 24 óra során bármilyen segédeszközt - internetet, szakkönyveket, sőt akár külső konzulens segítségét - is igénybe vehettek. A felkészülést könnyítendő, a csapatok még a verseny kezdete előtt megkapták azt a rövid dokumentációt, amelynek segítségével előre felkészülhettek az alkalmazható technológiákból, megismerhették az előre megírt komponensek tulajdonságait és a munka során történő felhasználhatóságát.

A részletes pályázati kiírásban úgy határozták meg a fő feladatot, hogy azt lehetetlen legyen megoldani kizárólag helyben végzett, az alapoktól kiinduló fejlesztésekkel, így a neten már elérhető indulókészlet tanulmányozása is arra ösztönözte a csapatokat, hogy megismerkedjenek valamelyik portál-építő megoldással. A verseny során a legnépszerűbb portálmotor a nopCommerce volt, a csapatok több mint fele ezt a teljesen ingyenes megoldást választotta alap-platformként.

Az értékelésnél speciális pontozási módszert alkalmazott zsűri: ha egy csapat a kiírásban szereplő valamelyik alfunkciót tökéletesen meg tudta valósítani, megkapta a pontok 66%-át - ha pedig valamilyen extrát is fel tudott mutatni egy-egy funkciónál, akkor az adott alfeladatra adható maximális pontot kapta meg. Az indulók egyharmada teljesítette a kiírásban szereplő feladatok nagy részét, így az értékelést végző szakemberek csak többórás egyezetés után tudtak eredményt hirdetni. Az első és második helyezett között mindössze 2 százaléknyi pontkülönbség volt.

A versenyen évről évre nehezebb feladatokat adunk, amelyekről azt gondoljuk, teljesíthetetlenek. Volt már, hogy egy komplett iwiw-et vagy épp egy jobportált kellett kifejleszteni, vagy épp egy olyan flottakövető megoldást kellett írni, amely élőben és interaktív módon mutatja egy térképen az autók elhelyezkedését - mondta Lippé Szabolcs, a Microsoft Magyarország audience marketing managere.

- Amikor az idei feladatot kitaláltuk a verseny szakmai támogatóival - a Netacademia munkatársaival - azt hittük, hogy ezt a funkcionalitást 24 óra alatt nem is lehet előállítani és majd azt fogjuk pontozni, hogy a csapatok hány százalékban tudták lefedni a feladatkiírást. Igen komoly meglepetést okozott, amikor a legbonyolultabb funkciónak számító DVD készítő vagy a HD player a verseny felénél már működőképes volt egy-egy csapatnál. Azért jók ezek a versenyek, mert itt megjelenik a legnagyobb cégektől a diákcsapatokig szinte mindenki és nem egyszer komoly csaták alakulnak ki egy-egy helyezésért. Terveink szerint jövőre is meg fogjuk hirdetni a versenyt és meg fogjuk találni Magyarország legjobb ASP.NET webfejlesztő csapatát - folytatta a szakember.

Az első helyezést a Carnation csapata (Tóth Csaba, Bényász László, Horváth Attila) szerezte meg, akik Sitecore CMS portálmotorral dolgoztak - a dobogó második fokára az evosoft triója (Virág Imre, Varga Tamás, Dombai Balázs) állhatott. Ők nopCommerce engine alapra építve fejlesztették ki pályamunkájukat, ugyanúgy, mint a harmadik helyen végzett Pöttynet csapat (Deák Gábor, Zavarkó Gábor, Kátai Sándor). Az első díjasok egy-egy netbookot vehettek át, a második helyezést elért csapat tagjai egy-egy Xbox 360 játékkonzollal és játékszoftverekkel lettek gazdagabbak, míg a harmadik pozícióban végző trió tagjai Microsoft ajándékcsomagot kaptak a decemberi díjkiosztó alkalmával.

A nyertes csapat egy profi webes cég dolgozóiból verbuválódott. Varga Tamás, a Carnation Zrt. fejlesztési igazgatója szerint egy cégnél a tehetségek gondozása és a kollégák képzése nagyon fontos, s az ilyen megmérettetéseken elért sikerek nemcsak kifelé muztatják a csapat szakmai rátermettségét, de igen motiválóak is.

Az új technológiák és a HD felbontás alapjaiban változtatja meg a tvénézési szokásokat - véli Vashegyi Zoltán, a HD közvetítésekben élenjáró Proserver ügyvezető igazgatója. Szerinte az ilyen versenyek azért is fontosak, mert a tehetségekkel a magyar cégek élen járhatnak az újmédia-fejlesztésekben, ami komoly gazdasági növekedést generálhat Magyarországnak.

programozóverseny
programozóverseny
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.