Tó volt a Marson

Egy hosszú, mély szurdok és a part maradványai lehetnek a leginkább egyértelmű bizonyítékai, hogy tó volt a Mars felszínén, és vizet tartalmazott akkor - közölték amerikai kutatók szerdán.

A Mars Reconnaissance Orbiter fedélzetén elhelyezett kamera nagy felbontású képei azt jelzik, hogy a víz egy 50 kilométer hosszú kanyont vájt ki - jelentették a Colorado Egyetem munkatársai. A Geophysical Research Letters című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a tó felszíne 200 négyzetkilométer lehetett, mélysége elérhette a 450 métert.

Ma már nincs vita arról, hogy a Mars felszínén létezik víz, hiszen a robotfelfedezők találtak jeget. Arra is van bizonyíték, hogy továbbra is szivároghat víz a felszínre a talaj alól, bár gyorsan eltűnik a vörös bolygó rideg viszonyai között. "Ez az első kétségbevonhatatlan bizonyítéka a partvonal jelenlétének a Mars felszínén" - mondta el Gaetano di Achille kutatásvezető. Di Achille nyilatkozata szerint a kapcsolódó geológiai bizonyítékok tették lehetővé, hogy kiszámítsák - a jelek szerint mintegy 3,4 milliárd évvel ezelőtt kialakult - tó méreteit és térfogatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.