Tizenegy "nem" a paksi bővítésre

Az Energiaklub szerint a sebtében meghozott bővítésnek nincs szakmai alapja: sem a megvalósíthatóságot, sem az esetleges alternatívákat nem vizsgálták meg.

Állásfoglalást adott ki az Energiaklub Szakpolitikai Intézet a kormány által tervezett paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatban. A nukleáris energiatermeléshez szkeptikusan viszonyuló szervezet - amely bírósági úton megszerezte és nyilvánosságra hozta a bővítés előkészületeit célzó Lévai projekt dokumentumait - komoly kifogásokat fogalmaz meg a beruházással, illetve annak finanszírozási kockázataival szemben. A szokatlanul kemény hangú nyilatkozat legfontosabb megállapítása, hogy a sebtében meghozott bővítésnek nincs szakmai alapja: sem a megvalósíthatóságot, sem az esetleges alternatívákat nem vizsgálták meg.

Az Energiaklub a napokban már megjelentetett egy összefoglalót a bővítés indokaként emlegetett kormányzati állításokról, és azokban szereplő ellentmondásokról. Ebben többek között azt írják:

Az állítás, miszerint az Országgyűlés már 2009-ben a létesítmény bővítésének előkészítésével bízta meg a kormányt (Lázár János 2013. december 17.), nem igaz, mivel a nevezett határozatnak nincs címzettje. Ezt hiába kifogásoltuk 2009-ben az országgyűlés több bizottsága előtt is (emiatt és más dolgok miatt is neveztük a határozatot biankó csekknek), a megoldás szemmel láthatóan mindenkinek kényelmes volt, mivel tág teret hagy az interpretációknak.

„Négy-öt év múlva Magyarországon lehet a legalacsonyabb a villamos energia ára az Európai Unióban, aminek feltétele az atomenergia-kapacitás bővítése" (Orbán Viktor, 2013. október 18.). Egyfelől a miniszterelnök, szemben Lázár János többszöri kijelentésével, nem kapacitásfenntartásról, hanem kapacitásbővítésről beszélt. Másfelől,  4-5 év alatt nem lehet atomerőművet építeni. A kormány most 2025-26-ot jelölte meg a reaktorok üzembe helyezésének dátumaként.

Az Energiaklub most az alábbi tizenegy érvet hozta fel a bővítésre vonatkozó magyar-orosz megállapodással szemben:

1. Magyarországnak most biztosan nincs szüksége új atomerőműre.
2. A felelőtlenül megkötött paktum „devizahitelessé” teszi a magyar népet.
3. A két új reaktor tovább növeli Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét.
4. A moszkvai megállapodás nem a magyarok, pusztán egy szűk csoport hatalmi érdekeit szolgálja.
5. A döntésből a nyilvánosságot teljesen kizárták.
6. Az új atomerőműnek nemcsak mi fizetjük meg az árát, hanem gyermekeink, és unokáink is, méghozzá kamatostul.
7. A döntésnek szakmai alapja nincs, az alternatívákat meg sem vizsgálták.
8. Paks2 miatt nem lesz kisebb a rezsi, nem növekszik hazánk versenyképessége.
9. A járulékos beruházások, mint például a villamosenergia-hálózat bővítése, további több ezer milliárd forintba fognak kerülni.
10. Paks2-nek csak alternatívája van. Ez a beruházás elveszi a forrásokat a megújuló energiaforrások és az energiahatékonysági beruházások elől.
11. Ez a döntés megszegi az európai normákat, kiárusítja az országot, feléli a jövőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.