Tízcentis féreg élt az agyában

Nem jó ötlet fertőzött kétéltűek nyers húsát fogyasztani.
Egy tízcentis galandféreg legalább négy éven át élt egy férfi agyában, mire az orvosok felfedezték, hogy pontosan miről is van szó. A nevét elhallgató 50 éves férfi 2008-ban ment el az orvosokhoz, mert fejfájás, görcsök és memóriavesztés mellett a szaglásával is gondok voltak. Az MRI egy különös csomót mutatott ki az agyában, de a szakemberek legnagyobb meglepetésére ez a csomó a következő négy évben öt centiméterrel odébb költözött - olvasható a Genome Biology oldalán.

A londoni St Thomas' Kórház szakemberei egy rakás betegségre tesztelték – HIV, Lime-kór, szifilisz – de nem jutottak közelebb a megoldáshoz. Végül rájöttek arra, hogy egy tíz centiméteres féreg okozza a problémát. A kínai származású, Kelet-Londonban élő férfit ezt követően gyógyszerekkel kezelték, hogy elpusztítsák az élősködőt. A Genome Biology szaklapban ma publikált közlés szerint a beteg tökéletesen meggyógyult – és hogy valóban galandféreg tette elviselhetetlenné az életét, azt biopsziával igazolták.

Ez a galandféreg (Talnia erinaceieuropaei) - a háziállatokat és az embert egyaránt megfertőzheti. 1953 óta legalább 300 különös megbetegedést írtak a számlájára, de Nagy-Britanniában most fordult elő először. A szervezetben élősködő féreg gyulladást okozhat a testszövetekben, az agyba jutva fejfájást, memóriavesztést és rohamokat produkálhat. Szakértők szerint ilyen féregre akkor tehetünk szert, ha fertőzött hüllők és kétéltűek nyers húsát fogyasztjuk.

Nem a kínai bevándorló az első, akit ilyen nyavalya kínzott. Másfél évvel ezelőtt a hazai sajtó is beszámolt a Frenzal Rhomb nevű ausztrál punkegyüttes énekeséről, Jay Whalley-ről, akiről először azt hitték, hogy bedrogozva produkál különös tüneteket, majd az orvosok azt állapították meg, hogy egy egy centiméteres tumor van az agyában. A három órán át tartó műtét után tudta meg a zenész, hogy nem daganata volt, hanem a főleg a sertésekben előforduló horgasfejű galandféreg lárvája támadta meg.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.