Tiszta vizet a bánkútiak poharába!

A Békés megyei Bánkúton holnap aláírásgyűjtés kezdődik azért, hogy ismét tiszta legyen a település ivóvize. Az aláírók egyúttal azt is vállalják, hogy a koszos vízért nem fizetnek.

A Békés megyei kistelepülésen - Bánkút Medgyesegyházához tartozik - egy ideje ugyanis gyakran zaccos feketekávé színű, fogyaszthatatlan víz folyik a csapokból. Az LMP helyi szervezete korábban közleményben tiltakozott az ellen, hogy a lakosság nem ismerheti meg az elmúlt egy év vízvizsgálati eredményeit, noha egy kormányrendelet naprakész tájékoztatásra kötelezi az üzemeltetőt és a települési önkormányzatot. Grószné Zsóri Irén részönkormányzati képviselő, az LMP tagjának sokadik felszólítására több hét késéssel is csak elégtelen mennyiségű információ került nyilvánosságra.

Noha az ÁNTSZ azóta tájékoztatta a helyi vízműveket a víz arzéntartalmáról, az ezzel kapcsolatos adatok továbbra sem nyilvánosak. Miközben a vízművek palackos vizet kezdett osztani a várandós kismamák és a hat éven aluliak részére, a mai napig sem tudni, hogy a felnőtt lakosság egészségére káros-e a bánkúti ivóvíz.

Grószné Zsóri Irén, az aláírásgyűjtés kezdeményezője azt szeretné elérni, hogy a lakosság két évre visszamenőleg ismerhesse meg az ivóvíz szennyezettségével kapcsolatos ÁNTSZ és egyéb vizsgálatok eredményét, valamint az összes ivóvízminőség javítással kapcsolatos kiviteli tervet, költségvetést és célpályázati anyagot. A kezdeményezéshez csatlakozók aláírásukkal vállalják, hogy a polgári engedetlenség eszközével élve mindaddig nem fizetnek a vízszolgáltatásért, ameddig a dokumentumok nem kerülnek hiánytalanul nyilvánosságra, illetve ameddig az ivóvízellátó kht. nem garantálja a fogyasztóknak a tiszta és biztonságos ivóvizet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.