Idén mosógépet, jövőre tévét veszünk

A Sony 4K kijelzős csúcstelefonnal érkezett az idei év egyik legfontosabb informatikai seregszemléjére, a berlini IFA-ra. Ugyanitt a Samsung az új Gear S2 okosórájával rukkolt elő. A megannyi új csúcseszköz arra sarkallja az embereket, hogy régi kütyüiket újakra cseréljék. Ezzel tovább nő az elektronikai hulladék mennyisége.

Az Európai Unióban keletkezett elektronikai hulladéknak alig 35 százalékát, 3,3 millió tonnát gyűjtötték be és hasznosították újra – olvasható a Countering WEEE Illegal Trade (CWIT) friss jelentésében. A 2012-es adatokat feldolgozó, augusztus végén publikált dokumentum szerint az EU-ban egy év alatt 9,5 millió tonna e-hulladék (számítógépek, okostelefonok, tévék, mosógépek stb.) keletkezett.

Az előírásoknak megfelelően újrahasznosított 3,3 millió tonnányi hulladékon túl a maradék 6,2 millió tonna hulladékból 1,5 millió tonnát illegálisan exportáltak, 3,15 millió tonnát szabálytalanul dolgoztak fel Európában. További 750 ezer tonna esetében ellopták az értékes – nemesfémeket tartalmazó – alkatrészeket, ugyancsak 750 ezer tonnányi elektronikai hulladékot egyszerűen kidobtak a szemétbe. Ezzel értékes alapanyagtól szabadultak meg, miközben a környezetet szennyező anyagokat – ólmot, higanyt, kadmiumot, báriumvegyületeket – zúdítottak a természetbe.

Évente 42 millió tonna a termés
Évente 42 millió tonna a termés
Tyrone Siu / Reuters

A földön tavaly 42 millió tonna elektronikai hulladék képződött, azaz a világ hétmilliárd lakosa fejenként hat kilogramm e-szemetet termelt. Természetesen ez a mennyiség egyenlőtlenül oszlik meg. Az USA-ban az egy főre jutó e-hulladéktermelés 29,8 kilogramm, Kínában 5,4 kilogramm. Magyarországon a becslések szerint 120 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, ebből körülbelül 40-45 ezer tonna hulladékot gyűjtenek vissza és kezelnek előírásszerűen. A már nem működő eszközöknek tehát a fele sem kerül megfelelő helyre.

Pedig a hulladékudvarokban le lehet adni a szemétté vált elektronikai eszközöket, és ha valaki újat vásárol, akkor az adott boltnak kötelessége átvenni a régi készüléket, ha az alapvetően fontos alkatrészek nem hiányoznak belőle. Alapvetően befolyásolja a keletkező hulladék mennyiségét, hogy milyen gyakran cseréljük eszközeinket. A mobiltelefonokat általában másfél-két évente váltjuk – tudtuk meg Pintért Róberttől, az eNET kutatásvezetőjétől.

Ezen belül van, aki évente vesz új mobilt, mások ragaszkodnak négy-öt éves készülékeikhez is. Sokan a szolgáltatók által megszabott kétéves hűségidő után váltanak. Az okostelefonokat egyre ritkábban cseréljük – általában akkor, ha tönkre megy az akkumulátor –, amit azzal magyaráz a szakértő, hogy technológiai oldalról semmi sem indokolja a váltást. Nem születnek ugyanis olyan átütő fejlesztések, amelyek ezt a lépést indokolnák.

A tableteket is ezen ok miatt nem cseréljük le – második, harmadik gépnek tökéletesen megfelel egy négyéves eszköz. Televíziók cseréjén nagyobb sportesemények idején gondolkodunk el. Tavaly a labdarúgó-világbajnokság miatt újítottak sokan, jövőre a riói olimpia terelheti a boltokba a vásárlókat. Idén a válság miatt halogatott elektronikai eszközök – hűtőgépek, mosógépek – cseréje a jellemző.

Illetve folyamatos hajtóerőt jelent a tervezett elavulás néven ismert jelenség. Ez azt jelenti, hogy a berendezéseket úgy tervezik, hogy meghatározott idő után – mosógépeknél például tízezer üzemórát követően – szükség legyen a cserére. Egyszerűen azért, mert tervezetten elromlik egy alkatrész.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.