Tengeren kelt át az ősmajom Észak-Amerikába

Nemcsak az emberek, a majmok is képesek voltak a tengerek átszelésére, legalábbis egy Észak-Amerikában talált és a Nature által leközölt majomlelet ezt valószínűsíti.
A mai kapucinus majmokhoz hasonló állat hét fogát fedezték fel a Panama-csatorna szélesítésekor 21 millió éves földrétegekben. A helyszínben semmi különös nem lenne, hiszen ilyen majmok ma is élnek a közép-amerikai földhídon, ám abban az időben Dél-Amerika még nem egyesült Észak-Amerikával, és területén egy teljesen elszigetelt állatvilág létezett. A mai Panama területe pedig Észak-Amerika legdélebbi részét képviselte.

A korábban ismeretlen közepes nagyságú majomfajnak a Reuters jelentése szerint egy akkortájt 160 kilométer széles tengeren kellett valahogy átkelnie, ám a hogyan egyelőre homályban van. Vélhetően valamiféle növényzetből álló tutajon hajózták át ezt a távolságot, és jelen tudásunk szerint ezek voltak az egyedüli állatok, melyek akkor erre képesek lehettek.

Más állatcsoportok, például a sörényes hangyászok csupán kilencmillió évvel ezelőtt érték el a mai Észak-Amerikát, a mai földhíd, melyen már állatfajok sokasága terjedt tovább, pedig csak 3,5 millió éve létezik. A Reuters idézi az egyik felfedezőt, aki fantasztikusnak nevezi a majmok jelenlétét, mivel korábban úgy gondolták, hogy nem lehettek főemlősök arrafelé. A majmok Afrikából terjedtek szét a világon, és a kutatók szerint 37 millió évvel ezelőtt még nagyobb óceáni utakat is megtehettek, amikor óceáni szigetek segítségével juthattak el Afrikából Dél-Amerikába.

A most megtalált fogak, amelyek közül a legnagyobb 5 mm-es, egyértelműen jelzik, hogy egy dél-amerikai majomfajé lehettek, amely valószínűleg gyümölcsöket fogyasztott a trópusi erdőkben.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.