Teljesértékű internet a mobilon

Már a magyar felhasználók letölthetik mobiltelefonjára és kipróbálhatja a Skyfire internetes böngészőt, amelyről a készítői azt állítják, úgy lehet vele internetezni a telefonon, mintha a számítógépünk előtt ülnénk.

Végre bármit megnézhetünk a mobiltelefonon, éppúgy mint a számítógépen. Eddig csak amerikai vagy kanadai mobiltelefonszámmal lehetett letölteni a programot, de mostantól bárki elérheti. A fejlesztők szerint ezzel a böngészővel mindent meg lehet jeleníteni, amit a PC-n is behoz az Internet, s kezeli a Flash vagy Silverlight animációkat is, miként az AJAX-alapú oldalakat is.

A Skyfire mobil böngésző egy HTC készüléken
A Skyfire mobil böngésző egy HTC készüléken

Eddig a mobil Internet pont ebben volt gyenge: a készülékekben található böngészők ugyanis nagyon nehezen bántak el az újabb és újabb webes technológiákkal Pedig pont akkor jó a mobil Internet, ha az ember minden tartalomhoz hozzáfér, amit a számítógépén megszokott, vagy ami épp az eszébe jutott.

– A kijelző kisebb felbontása miatt továbbra is kompromisszumokat kell kötni, de nem annyit, mint amennyit a weboldalak "mobil" böngészőre készített változatainál – mondta a fejlesztőcsoport egyik vezetője. Eddig a legjobb eredményt az iPhone készülékekekn alkalmazott Safari mobil böngésző érte el, de ez sem nevezhető egyértelműen ideális megoldásnak.

A SkyFire egyelőre még béta állapotú, amit mutat a verziószáma is: a 0.85-ös. Egyelőre a Symbian OS, a Windows Mobile 5 vagy Windows Mobile 6 operációs rendszereken használható, ám a hatos esetében nem támogatja a széles képernyős készülékekeket, mint amilyen a HTC Touch HD vagy épp a tegnap a boltokba került SonyEricsson Xperia X1.

Ez azért kár, mert pont ezeken lehetne igazán kihasznáálni a program előnyeit, mindenesetre a fejlesztők rövöd időn belül ígérik a kompatíbilis verziót. Néhány igen praktikus dolgot is tud az új mobilböngésző, így lehet vele fileokat és képeket letölteni a mobilkészülékre, de az sem rossz, hogy a linket, amit épp néz az ember, egy mozdulattal el lehet küldeni SMS-üzenetben.


A korlátlan adatforgalmat kínáló mobilnet csomagok, az egyre javuló 3G és nagyobb sebességű lefedettség, valamint az egyre nagyobb és szebb mobil kijelzőknek köszönhetően egyre többen interneteznek mobilon, egy felmérés szerint öt év múlva már több mint 500 millió olyan készülék lesz a piacon, amelyik alkalmas a teljes értékű internetezésre.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.