Távmunkánál is hátrányban vannak a nők

Egy új tanulmány szerint a nemi egyenlőtlenségek a munkaerőpiacon a távmunka esetében is fennmaradtak. A munkaadók számára az otthonról dolgozó nők mindössze három százaléka szimpatikus.

A dél-karolinai Furman Egyetem szociológusainak felmérése szerint a férfiak a családi okok miatt otthonról végzett munka esetében is sokkal előnyösebb helyzetben vannak, mint a nők. Az is kiderült, hogy a rugalmas munkavégzést lehetővé tevő otthoni munka iránti kérelmet mind a nőknél, mind a férfiaknál a családi okok miatt sokkal hamarább fogadják el a munkaadók mint egyéb okok, például továbbtanulás esetén.
A férfiak a családi okok miatt otthonról végzett munka esetében is sokkal előnyösebb helyzetben vannak, mint a nők
A férfiak a családi okok miatt otthonról végzett munka esetében is sokkal előnyösebb helyzetben vannak, mint a nők
Kocsis Zoltán / Népszabadság

A kutatók 646, 18-65 év közötti amerikai munkavállaló esetét vizsgálták. Kiderült, hogy a munkaadók a férfiak távmunkára jelentkezését majd 70 százalékos arányban fogadták szívesen, míg a hölgyek csupán 57 százalékos eséllyel kapták meg ugyanezt a lehetőséget. Az otthonról dolgozó férfiakat elmondásuk szerint a munkaadók 24,3 százalékban tartották rendkívül rokonszenvesnek, míg a nőket csak nagyon kevesen, mindössze 3 százalékban.

A munka iránti elkötelezettség mérésénél a férfiak csupán nagyon kicsi, 2,3 százalékos arányban kaptak rossz minősítést, míg ugyanez a nőknél 15,5 százalék volt.

Az Amerikai Szociológiai Társaság kongresszusán ismertetett adatok a nemi szerepek munkahelyeken való konzervatív megítélésének továbbélését mutatják akkor is, amikor a nemi egyenlőség a családokban sokkal erősebbé válik.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.