Távcsövek és Fizibusz az Akadémia előtt

Hogyan viselkedik a mágneses folyadék? Milyen lehetőségeket rejt magában a fizika, a kémia, a biológia, az informatika, valamint a mérnöki ismereteket is alkalmazó, rohamosan fejlődő tudományág, a milliméter milliomodrészének megfelelő mérettartomány jelenségeit vizsgáló nanotechnológia? Mi köze van a lepkeszárnynak a nanoszerkezetekhez?

Egyebek mellett e kérdésekre is választ ad holnap a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székháza előtt a látogatókat váró Fizibusz programja. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont számára átalakított csuklós buszban interaktív kiállításokon várják a kutatók a látogatókat a Magyar Tudomány Ünnepének pénteki nyilvános rendezvényén. Az MTA székháza előtt tiszta idő esetén tíz csillagászati távcső is várja az érdeklődőket 17 és 22 óra között.

A távcsöveknél a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai tartanak bemutatót. A célpontban a Hold és a fényesebb csillagok, kettőscsillagok lesznek. Az esti programot fél hattól három előadás színesíti. Kiss László csillagász akadémikus, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos igazgatóhelyettese a Naprendszer kutatásának legújabb eredményeit mutatja be. Sárneczky Krisztián csillagász-geológus a Földre is potenciális veszélyt jelentő földsúroló kisbolygókról tart előadást, Ruszkiczay-Rüdiger Zsófia geográfus pedig arról beszél, milyen éghajlatváltozásra kell felkészülnünk a Kárpát-medencében.

A Sokszínű fizika című interaktív kiállításon kiderül továbbá, mit kutatnak a részecskefizikusok és mérnökök a világ legnagyobb kísérleti berendezésén, a Genf melletti Nagy Hadronütköztetőben 50-150 méter mélyen, egy 27 kilométeres alagútban.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.