Taroltak a magyar biológusok a Diákolimpián

A dániai Aarhus-ban megrendezett 26. Nemzetközi Biológiai Diákolimpiára érkezett 239 olimpikon között a magyar csapat egy arany- és három ezüstéremmel a legjobbak között szerepelt.
Az IBO (International Biology Olympiad) a legrangosabb nemzetközi biológiaverseny, amelyre 62 ország 4-4 fős csapattal regisztrált, végül 239 diák jelent meg a dániai helyszínen. A versenyzők középiskolás diákok lehetnek, akik még nem töltötték be a 20. életévüket. A csapat tagjai önállóan versenyeznek, azaz csak egyéni eredményt hirdetnek.

A feladatok főként a sejt- és molekuláris biológia, a klasszikus és molekuláris genetika, valamint a növénytan, állatszervezet- és élettan, ökológia és etológia témakörökből kerültek ki. Az egyik fordulóban két, egyenként háromórás tesztet írtak a résztvevők, egy másik napon pedig a fenti témakörök alapján kitűzött gyakorlati feladatokat oldottak meg. A feladatokat mindenki anyanyelvén kapta meg, a fordítás az egyeztetett angol szöveg alapján a versenynapokat megelőző éjszaka történt.

Magyarország 2009-től kezdve tagja ennek a versenynek, ami azt jelenti, hogy 2010-től vihettünk először csapatot az IBO-ra – 2015-ben immár hatodik alkalommal utazott ki magyar delegáció. Hazánk csapatai az idei versenyig összesen 1 arany-, 10 ezüst- és 9 bronzérmet szereztek, amelyben kiemelkedő szerep jutott a csapattagokat felkészítő szaktanároknak is. A július 14-19 között rendezett aarhusi versenyen Hajnal Benjámin (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola) aranyérmet szerzett. Takács Flóra (gödöllői Premontrei Szt. Norbert Gimnázium), Marton Ákos és Nikolényi Gergő (mindketten a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói) ezüstérmet érdemelt ki.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.