Csókolózz, csak ne nyúlkálj!

Nyakunkon az influenzaszezon, aki pedig lemaradt arról, hogy időben beoltassa magát, nem tehet mást, mint reménykedik abban, hogy elkerüli a járvány. A valóság ugyanakkor az, hogy a fertőzés elsődleges útja a kézen keresztül vezet, így védekezni leghatékonyabban fertőtlenítéssel lehet.

A „megfázásnak" titulált megbetegedések 80 százalékát is vírusok okozzák, nem beszélve a valódi, jóval súlyosabb tüneteket produkáló influenzáról. A vírusok terjedésének módja pedig meghatározza, hogyan védekezhetünk valóban hatékonyan ellenük.

Érdekes kísérletet végzett el Donald Goldmann, a bostoni gyerekkórház professzora, aki 16 önkéntes egészséges embert kért fel arra, hogy csókolózzon másfél percig náthás, rhinovírussal fertőzött partnerével. Bár egyértelműnek tűnik, hogy az önkéntesek többsége elkapta a vírust, a valóság másként fest: a kísérleti alanyok közül csupán egy lett beteg. Egy fertőzött kávéscsésze használata után viszont a tesztalanyok fele megfertőződött.

Goldmann professzor másik kísérletében asztmás gyerekeket szoktattak rá arra, hogy ne nyúljanak az orrukhoz és szemükhöz túl gyakran. Az eredmény: 47 százalékkal csökkent a náthás megbetegedések és 45 százalékkal csökkent a náthával összefüggő asztmarohamok száma. A kísérletek jól mutatják, hogy a vírusok elsősorban a mindennapi használati tárgyakon keresztül jutnak egyik emberről a másikra.

Ezt igazolja a University of Virgina orvosi karának öt kutatója által végzett, a Journal of Medical Virology című szaklapban közzétett szállodai kísérlete is, amelyben egy náthás önkéntesek által ott töltött éjszaka után megvizsgálták a szállodai szoba berendezéseit. A kilincsek, villanykapcsolók, tollak, csapok, TV-távirányítók 35 százaléka volt fertőzött. Ezen keresztül az utánuk beköltöző egészséges önkéntesek 60 százaléka kapta el a betegséget.

Habár a légúti fertőzések többféle úton is terjedhetnek (cseppfertőzéssel, levegő útján, érintéssel),  egyre több kutatás bizonyítja, hogy az elsődleges út a kézen keresztül vezet. A kézen magán ugyanakkor csak nagyon rövid ideig élnek meg a vírusok. Papíron, ruhán, zsebkendőn viszont fél napig is, keményebb, simább felületű tárgyakon, fémen, műanyagon pedig akár 48 órát is fertőző marad az influenzavírus – állapította meg a Minnesotai Orvosi Egyetemen végzett vizsgálat.

A védekezés módja ebből egyértelmű: az alapos kézmosás mellett alaposan fertőtleníteni kell. Nem mindegy azonban, hogyan. Nem elég törölgetni: egy beteg által megfogott kilincs letörlésével a vírust a törlőrongyon keresztül addig fertőzésmentes felületekre is átvisszük. A szakemberek a kézmosás mellett a tárgyak fertőtlenítésére a leggyakrabban klóralapú, a fertőzést okozó mikroorganizmusok mindegyike ellen hatásos fertőtlenítőszert ajánlanak.

A fertőtlenítés kiemelten fontos a fertőzések megelőzésében, különösen a gyermekes családokban – erősíti meg Király Balázs gyermekorvos, a Felelős Szülők Iskolájának szakértője, aki szerint az ettől való idegenkedés mögött egy régi, közkeletű, de hamis vélekedés áll, nevezetesen, hogy a higiénia hátráltatja a gyermeki immunrendszer fejlődését. Ez azonban a szakember szerint a felső légúti fertőzések estében semmiképp nem igaz.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.