Támad a Nokia: asztalon a csodafegyver

Egy friss, a Pcworld.com-on megjelent elemzés szerint a Windows Phone sok tekintetben lefőzi az iPhone-t és az Androidot. Csupán egy gond van vele: senki nem akar windowsos telefont. Az áttörést talán az olcsó okostelefonok hozhatják el – a Nokia most ebben a szegmensben próbálkozik.

Gyorsabb a le- és a feltöltés, egyszerűbb a kezelés – egyebek között ezek lennének a Windows Phone operációs rendszert használó okostelefonok előnyei. A tesztekben egyre gyakrabban győznek a WP7-essel szállított mobilok az iOS-t vagy Androidot futtató versenytársakkal szemben, a piacon azonban nem állnak ilyen jól: az USA-ban például 48,5 százalék az Android, 32 százalék az iOS, 11,6 százalék a BlackBerry és mindössze 5,8 százalék a Windows részesedése a smartphone-eladásokban. Nem csoda, hogy az említett cikkben az LG képviselője azt mondja: nem gyártanak több windowsos mobilt, mert nincs rá kereslet.

Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot. Az Android-hullám hátán nagyra nőtt Samsung például kifejezetten sokat vár az 50 dollárosként hirdetett Focus 2-től: azokat akarják megcélozni, akik most váltanak hagyományos készülékről okostelefonra, ugyanakkor félnek egy új operációs rendszer megismerésétől, maradnának a megszokott windowsos környezetben. Ugyanezt a stratégiát követné a Nokia is a finn vállalat első WP7-es tömegtelefonjával, a Magyarországra a jövő hónapban (kártyafüggetlenül 60 ezer forint körüli áron, az operátoroknál ennél lényegesen olcsóbban) érkező Nokia Lumia 610-zel. Az okosmobilban megtestesülő koncepció szerint a tipikus felhasználó rendszeres számítógép- és internethasználó, gyakran látogatja a közösségi oldalakat, emellett pedig tanul vagy dolgozik, és voltaképpen az irodai alkalmazásokat is szívesen menedzselné a telefonján, ha a készülék a keze alá dolgozna. És éppen ez lehet a windowsos készülékek potenciális versenyelőnye: szövegszerkesztés, táblázatkezelés, Outlook, PowerPoint telepítve, testre szabva, a szintén előtelepített közösségi felületekkel (Facebook-, Twitter- és LinkedIn) szinkronizálva. Így a júzer szinte észrevétlenül, erőfeszítések nélkül költöztetheti át a telefonjára az életének azt a részét, amihez eddig számítógép kellett.

Hogy az elmélet beválik-e a gyakorlatban, az majd kiderül, mindenesetre telefon már van hozzá. A marketingesek abból a tényből indulnak ki, hogy a vezetőknek már régóta van okosmobiljuk, a beosztottak többségének viszont nincs (vagy legalábbis nem céges), miközben ők a Word-Office világban vannak igazán otthon. A Lumia 610-et tehát flottás telefonnak is szánják – meg persze olyan megfizethető "strapamobilnak", amely tele van a hétköznapi használat során fontossá váló szolgáltatásokkal. Ilyen lehet például a BKV-s útvonaltervezés, meg néhány apró, de kényelmes megoldás: a készülék lefelé fordítva elnémul, de ha kell, egész nap szórja a zenét a korlátlan zenehallgatást biztosító Mix Radio streaming-alkalmazás segítségével.

A Nokia tegnap egyébként egy "iPhone-gyilkos" csúcsmodellt is bemutatott, ám – az előbbiekből következően – szinte a fű alatt, a Lumia 610 árnyékában: a Lumia 900-as modell hatalmas amoled érintőkijelzőjével, az ultrabookokat megszégyenítő hardveres képességeivel a februári Mobile World Congress egyik sztárja volt, most viszont – a realitásokra figyelve – inkább a "tekiknek" (a mindig a legújabb és legjobb technológiára vágyóknak) szánt rétegtelefonként pozicionálják. Piacot szerezni ugyanis egyelőre inkább az olcsó árkategóriában lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.