Találkozás egy Androiddal

Sokan idézik mostanában azt a felmérési adatot, hogy jelenleg Magyarországon több mint egymillió okostelefont használnak. A sokoldalú készülék tömegcikké és a karácsonyi szezon egyik slágerévé lett - nem utolsósorban a tesztünkben szereplő olcsó modelleknek köszönhetően.

A fenti adat pontossága érdekében meg kell határozni, mi számít okostelefonnak: olyan mobiltelefon, amely szélessávú mobilinternetezésre képes , wifi és GPS képességekkel rendelkezik, és grafikus (jellemzően érintőképernyős) a kezelőfelülete. Ezeket a számítógépes szolgáltatásokat meghatározott operációs rendszer és abban futó előre telepített, illetve a használó által letöltött alkalmazások valósítják meg.

A sok és széles használati lehetőséget nyújtó készülékek 2011 elejéig drágák voltak, ami korlátozta az elterjedésüket. Mostanra viszont számos  kifejezetten olcsó okostelefon kapható, továbbá a középkategóriás típusok is elérhetők olyan akciókban, hogy a megvásárláshoz nagyon kevés (10 ezer forint alatti) befektetés elegendő - természetesen egy- két éves kötelezettségvállalás mellett.

De mi a különbség az olcsó és a drága okostelefon között? Ugyanaz, mint az olcsó és a drága számítógépek között: a teljesítmény (processzortípus és működési frekvencia) és a megjelenítés minősége (képernyő mérete, finomsága, grafikus rendszer teljesítménye).

Az okostelefon-élmény, a mobil internetezés, a zsebben hordott, végtelen címlista, határidőnapló, digitális jegyzetfüzet és médialejátszó olcsó készülékkel is megtapasztalható (tesztünkben a kártyafüggetlen készülékek tájékoztató árai szerepelnek - előfizetéssel a tesztalanyok többsége lényegesn kevesebbért is megkapható) - legfeljebb nem játszunk 3D lövöldözős játékokat utazás közben, nem készítünk nagy felbontású videót a gyerekről vagy a kutyáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.