Szuperszalamandrát találtak Portugáliában

A lény legalább kétméteresre nőtt és a 200 millió évvel ezelőtti korszak egyik csúcsragadozója lehetett.

Egy eddig nem ismert faj, egy krokodilszerű szuperszalamandra megkövesedett maradványaira bukkantak Portugália déli részén. A lény legalább kétméteresre nőtt, és a 200 millió évvel ezelőtti korszak egyik csúcsragadozója lehetett. A tavak és folyók közelében élő élőlényre az Edinburgh Egyetem kutatói bukkantak.

A Metoposaurus algarvensis névre keresztelt csúcsragadozó az akkoriban igen elterjedt primitív kétéltűek közé tartozott, de kihalt. Ezek voltak az ősei a modern kétéltűeknek, így például a békáknak is. A paleontológusok úgy vélik, hogy Metoposaurus algarvensis a dinoszauruszok uralkodásának kezdetén élt.

Steve Brusatte, a skót egyetem professzora szerint az új, lapos fejű faj egyik különlegessége, hogy a szájában több száz éles fog volt. Éppen a fogak miatt gondolják, hogy korának csúcsragadozója lehetett. Elsősorban halakkal táplálkozhatott, de a kisebb termetű dinoszauruszokat is megtámadhatta. A csapat szerint a lelet bizonyítja, hogy a kétéltűek csoportja az eddig hittnél sokszínűbb földrajzi környezetben talált magának életteret.

Az ásatás 2009-ben kezdődött, és több évig tartott. A szuperszalamandra csontjai egy domboldalon, fél méter vastag szikla alól kerültek elő. A csapat azt reméli, hogy lesz pénz a további helyszíni ásatásokra.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.