Szuperképek a szuperműholdról

Minden eddiginél pontosabb képeket sugároz a Földre az a kereskedelmi műhold, amelyet tegnap este indítottak el Kaliforniából. A DigitalGlobe vállalkozás WorldView-3 névre keresztelt berendezése egymástól 30 centiméterre lévő tárgyakat is meg tud különböztetni. Milliárdos megrendelésekről van szó.
Az ilyen nagyfelbontású képeket igénylők a BBC becslése szerint 1,5 milliárd angol fontnak megfelelő pénzt fizetnek évente, 2023-ra ez az érték 3,6 milliárd fontot érhet el. Azaz, lesz kereslet a vállalkozás adataira. A DigitalGlobe információinak talán legszélesebb körben ismert jelenlegi felhasználója a Google Earth térképes szolgáltatás, de a felvételek akár a bányavállalkozások számára is hasznosak lehetnek, hiszen ezek révén a felszíni ásványok fajtái is meghatározhatók.

A műhold olyan éles képeket készít, amelyek segítségével megszámolhatják, hogy éppen hány ember sétál a San Francisco-i Golden Gate hídon, hogy milyen évjáratú és milyen gyártmányú autók haladnak rajta. Ehhez persze nem kellene az űrbe menni, hiszen a hídra szerelt kamerák így is megadják ezeket az információkat, de megannyi olyan pont van a földön, amelyről csak az űrből kaphatunk pontos adatokat.

Egészen a közelmúltig a cég csak az amerikai kormánynak adhattott el olyan műholdképeket, amelyek egymástől 50 centiméterre eső tárgyakat is világosan látszanak, az ennél a felbontásnál élesebb felvételekhez – a 31 centis képekhez a cég (bizonnyal alaposan megszűrt) megrendelői juthatnak hozzá. Az új műhold felvételei megközelítik azt a felbontást, amit hagyományosan repülőgépekről végzett légi fényképezéssel érnek el.

Kumar Navulur, a DigitalGlobe munkatársa szerint a 617 kilométeres magasságban keringő, 2,8 tonnás műhold – fedélzetén egy 1,1 méteres átmérőjű teleszkóppal - naponta 650 ezer négyzetkilométernyi területről gyűjt információkat. Tervezett élettartama hét év, de akár 10-12 éven át működőképes maradhat.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.