Szupergyors netezést hozhat egy tudományos áttörés

Első ízben szárnyalta túl egy szén nanocsöves tranzisztor szilíciumból készült hagyományos társának teljesítményét. A Wisconsin–Madison Egyetem anyagkuta­tói­nak eredménye jelentős áttörésnek számít és a nanotechnológia egyik húszéves álmát váltotta valóra. Ezzel a szén nanocsövek előtt megnyílik az út a nagy sebességű kommunikációs technológiák és más félvezetőket alkalmazó elektronikai felhasználások felé. Ha az eredményt sikerül megismételni és a technológiát üzemképes módon tömeggyártásba átültetni, ez nagy lökést jelenthet a vezeték nélküli információátvitel további fejlődéséhez.

Szén nanocsövek - az új ígéret
Szén nanocsövek - az új ígéret
Thinkstock

A szilíciumtranzisztorok folyamatos zsugorodása az utóbbi évtizedekben folyamatosan csökkentette az elektronikai eszközök előállítási költségeit, nagyobb feldolgozási teljesítmény és kisebb energiafelvétel mellett. A szilíciumalapú elektronikai eszközök méretének csökkentése azonban mintegy tíz nanométer környékén akadályba ütközik. Az IMB laboratóriumi körülmények között már korábban tesztelte az első tíz nanométer alatti nanocső eszközöket. Kimutatták azt is, hogy a kilenc nanométeres nanocső tranzisztor energiafelvétele lényegesen alacsonyabb a többi, ilyen méretű tranzisztorénál és jobb áramvezető is, tehát jobb jelet ad a szilíciumos változatnál. Több műszaki részlettel azonban még nem tudtak megbirkózni.

A Wisconsin–Madison Egyetem kutatói, úgy tűnik, hogy ezeket áthidalták. Szerintük a szén nanocsöves tranzisztor ötször kevesebb energiával ötször nagyobb működési sebességre képes, mint szilíciumos társa. A hihetetlenül apró helyre koncentrált gyors áramátalakítással a vezeték nélküli eszközök sávszélességében jelentős növekedés érhető el. Ez még gyorsabb, még kisebb és még erősebb eszközök létrehozását készítheti elő. A továbblépést a teljesen tiszta szén nanocsövek előállításának nehézsége gátolja, hiszen bármilyen kicsiny fémszennyezés tönkreteheti az elért eredményt. Az amerikai kutatók mostanra 0,01 százalékos fémszennyezésnél tartanak, s úgy vélik, a szén nanocsövekkel szembeni kétkedés lassan idejétmúlttá válhat.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.