Szuperbaktérium gyilkol Los Angelesben

Százhetvenkilenc ember került kapcsolatba azokkal a szuperbaktériummal szennyezett orvosi eszközökkel, amelyek hét embert megfertőztek, közülük ketten meghaltak – jelentették be szerdán a Los Angeles-i Ronald Reagan UCLA Orvosközpontban.
Mint utólag kiderült, a fertőzött eszközöket 2014 októbere és 2015 januárja között használták endoszkópos eljárások során. A műszerekkel kapcsolatba került összes beteg egy otthon is elvégezhető tesztet kapott, amit az egyetem kielemez. Ahogy számos más esetben, úgy most is az antibiotikumokra rezisztens Carbapenem-resistant Enterobacteriaceae, rövidítve CRE a felelős. Az ilyen kórokozókkal fertőzöttek fele nem éli túl a kórt, az orvosok pedig tehetetlenek, mivel nincs szer, amely elpusztítaná a szuperbaktériumokat. 2001-ben még csak egy amerikai tagállamban mutatták ki ilyen kórokozók jelenlétét, 2013-ban már 42-ből jelentették. Most még rosszabb a helyzet: CRE fertőzésről számolt be Idaho, Alaszka és Maine kivételével valamennyi állam.

Az Enterobacteriaceae baktériumoknak mintegy 70 típusuk van, a vízben, a talajban, az emberi emésztőrendszerben élnek, legismertebb "családtagjuk" az E. coli. Az utóbbi évtizedben a legújabb antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok aránya az Enterobacteriaceae-családon belül 1,2 százalékról 4,2-re emelkedett. A baktérium fertőzhet a húgyhólyagban és a tüdőben, köhögéssel, lázzal vagy hidegrázással járhat.

A most megfertőzött betegeket hasnyálmirigy- és epevezeték-problémákkal kezelték – az endoszkópot a beteg torkán keresztül vezették be. A járványt egy január végi rutinellenőrzés során fedezték fel. A fertőzött eszközöket azóta eltávolították, az intézményt fertőtlenítették. A seattle-i Virginia Mason Medical Center idén januárban arról számolt be, hogy ugyancsak CRE szuperbaktériummal fertőzött endoszkóptól 35-en megbetegedtek, közülük 11-en elhunytak.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.