Szokatlanul erős jeleket fogtak az űrből

Egy ismeretlen eredetű és rendhagyóan erős rádiójelet fogtak orosz csillagászok.

A hullámok a Herkules csillagképből, a tőlünk 94 fényévnyire lévő HD 16459 katalógusjelű csillag felől érkeztek, de a tudósok egyelőre tanácstalanok a pontos forrását illetően. 

Az orosz RATAN-600 rádiótávcső még május 15-én észlelte a jeleket, melyek a földönkívüli élet után kutató SETI-program csillagászainak érdeklődését is felkeltették. 

- Amikor hallottunk a jelről, ráfordítottuk az Allen Telescope Array-t (Idegen Távcső Hálózatot), de nem találtunk semmit - nyilatkozta Seth Shostak, a SETI vezető kutatója. Megjegyezte, mint minden SETI kísérletnél, ez esetben sem bizonyítható, hogy valami nincs ott.

Forrás: C. Maccone et al./Centauri Dreams

A HD 164595-ös csillag nagyon hasonlít a mi Napunkhoz, csupán 1 százalékkal könnyebb, 12 fokkal forróbb és 100 millió évvel fiatalabb nála. A csillag körül legalább egy, Neptun-méretű gázbolygó kering. 

Ami a rádiójelet illeti, azt 11 gigahertzes ultramagas frekvencián fogták, ami a digitális tv-jelhez hasonló. Amennyiben a szignál valóságos, Shostak szerint elképesztően sok energia kellett a sugárzáshoz.

"Ha közvetlenül a Földre célozták a jelet, akkor nagyjából 50 trillió watt energia kellhetett hozzá, valamivel több, mint az emberiség teljes energiafogyasztása. Ha viszont minden égtáj felé sugározzák, akkor az energiaigény 100 milliószor nagyobb".

Annyi tehát biztos: bármi is volt a rádiójel forrása, sokkal erősebb nálunk.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.