Szoftverhiba miatt késett az álom

Egy szoftverhiba miatt hosszú napokon át hallgatott a Planetary Society kísérleti napvitorlása, de szombaton újraéledt és vasárnap már a vitorlát is sikerült kifeszíteni. Az űreszköz a NASA támogatásával került egy Atlas-5 hordozórakéta hasznos terhei közé, amely május 20-án vitte Floridából az Amerikai Légierő X-37B automata mini-űrrepülőjét.
A vitorlabontást eredetileg a start után 28 nappal tervezték, de a start óta a műholddal kétszer is megszakadt a kapcsolat, emiatt az irányítók attól tartottak, hogy az űreszköz a vitorla kibontása előtt – már pedig az egész kísérlet erről szólt - lép a sűrű légkörbe. A problémák oka egy szoftverhiba, valamint az akkumulátorok nem megfelelő töltése volt. (A szoftveres hiba miatt a navigációs rendszer mindössze 32 MB adat összegyűjtését követően lefagyott.) A LightSail-1 végül szombaton bejelentkezett, s az irányítók vasárnap kiadták a négy háromszög alakú vitorladarabot kifeszítő rudak kinyitására szóló utasítást. Az első próba nem sikerült, a második igen.

Az amerikai Planetary Society civil szervezet magánadományokból építette meg a LightSail-1 műholdat, amivel a napvitorlás technológiáját szeretnék kipróbálni, egyelőre csak alacsony Föld körüli pályán – olvasható az űrvilág.hu szakmai honlapon. A Planetary Society alapítója, a legendás csillagász-ismeretterjesztő Carl Sagan álma volt egy olyan űreszköz, amely a Napból származó fény nyomásának engedelmeskedve, lassan de kitartóan nagy sebességre fel tud gyorsulni, megszabadulva a hagyományos rakétahajtóművektől és a hozzájuk szükséges nagy tömegű üzemanyagtól.

Nem most kísérleteznek először a napvitorlás kipróbálásával az űrben. Korábban a japán JAXA és az amerikai NASA is pályára állított ilyen eszközöket. A LightSail-1 ezeknek egyfajta folytatása, a sorozat második darabját pedig már magasabb pályára szánják 2016-ban.

A vékony (mindössze 4,5 mikrom vastag) fóliából készült vitorla teljes felülete 32 négyzetméter, az árbocok pedig 8 méter hosszúak. A kibontott napvitorlásra ható légellenállás miatt az űreszköz várhatóan a hét közepére olyan alacsony pályára kerül, hogy megsemmisül a légkörben.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.