Szívultrahang az űrsiklón

Amikor az Atlantis űrsikló utolsó útjára indult, néhány hordozható kardiovaszkuláris ultrahang rendszer is felkerült a fedélzetre. A testre szabott készülékkel a NASA azt kívánja felmérni, hogy milyen élettani hatást gyakorol a hosszú ideig tartó mikrogavitáció a Nemzetközi Űrállomás asztronautáira.

A kompakt, laptop méretű készülék olyan klinikai adatokat szolgáltat, illetve olyan  minőségű képeket ad a szívről, amelyek döntő fontosságúak annak megállapításában, hogyan működik a szív és az egyes szívbillentyűk a megváltozott élettani környezetben. Az adatok a NASA integrált kardiovaszkuláris kutatásaihoz szükségesek. Ezekkel a vizsgálatokkal mérik fel az emberi szívizmok erősségét és működését olyan hosszú ideig tartó súlytalanság alatt, mint amilyen például a Marsra vagy a közeli kisbolygókra történő űrutazásokhoz, vagy akár a Nemzetközi Űrállomáson való hosszú tartózkodáshoz szükséges.

A kardioultrahang-vizsgálat adatait az asztronauták által az izom-, csont- és kardiovaszkuláris funkciók gyengülésének minimalizálása érdekében végzett nagy intenzitású, kis mennyiségű edzést vizsgáló Integrált Ellenállás és Aerobic Edzés Tanulmányban (Sprint) is felhasználják.  A GE szívultrahang-készüléke emellett az Európai Űrügynökség vaszkuláris echográfia elnevezésű kísérletében is fontos szerepet játszik majd, hiszen az ultrahang rendszerrel az asztronauták véredényeiben fellépő változásokat is tanulmányozni fogják.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.