Szívgyógyítás a szívből vett őssejtekkel

A világon első alkalommal sikerült a páciensek saját szívéből vett őssejtekkel helyreállítani a károsodott szívszöveteket – idézte amerikai kutatók eredményét a BBC hírportálja.

Az áttörést hozó kutatásban eredetileg csupán az állatokon már tesztelt beültetési eljárás biztonságosságát kívánták kipróbálni (szívőssejtek szívgyógyászati alkalmazásával eddig csak kísérleti állatoknál próbálkoztak), de ennél többet értek el, mert a beültetés nyomán javultak a korábban károsodott szív pumpafunkciói is.

A kísérletbe bevont páciensek bypass-műtéten estek át, eközben vettek szívőssejteket tőlük, amelyeket később laboratóriumi szövettenyészetben szaporítottak tovább egészen addig, amíg 1-2 millió őssejtet nem kaptak. Az így nyert sejteket körülbelül száz nap elteltével fecskendezték vissza a páciensek szívébe a Harvard és a Louisville-i Egyetem kutatói.

Összesen 14 páciensnél alkalmazták a kezelést, akiknél a beavatkozás eredményeként körülbelül egyharmaddal emelkedett a szív pumpafunkciójának hatékonysága. Roberto Bolli és munkatársai eredményükről az Amerikai Szívtársaság éves konferenciáján Orlandóban (Florida) számoltak be, tanulmányukat a The Lancet című orvosi folyóiratban is közzétették.

Amint arról néhány hete a Népszabadság is beszámolt, korábban más típusú őssejtekkel is zajlottak ígéretes próbálkozások, ám nyilvánvaló, hogy a szív saját sejtjei jelenthetik a legbiztosabb megoldást. A brit Bristol Heart Institute kutatója, Raimondo Ascione és munkacsoportja a Stem Cell Reviews & Reports című folyóiratban közölt vizsgálatában egy ritka őssejtet, a CD133+ jelzésűt tanulmányozták, mely a köldökzsinórvérben található. Laboratóriumi körülmények között megtalálták azt a módszert, amellyel az őssejt szívizomsejtté alakítható.

A kutatók korábban a saját csontvelőből származó CD133+ őssejteket használtak, de ezek lényegesen kisebb mértékben tudtak csak beépülni a szívizomba.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.