Szépek és okosak is egyben

Mára "beérett" az okostelefon-kategória: a fejlett piacokon az eladott mobilok többségét ezek a csinos készülékek adják. Tesztünkben öt olyan telefont mutatunk be, amelyek - elsősorban az operációs rendszereik miatt - eltérő platformokat képviselnek, és a szolgáltatásválasztékuk, illetve a célcsoportjuk alapján nagyon is különböznek egymástól.

 

A Sony Ericsson Xperia Mini pro valóban okos telefon, a legújabb Android operációs rendszerrel, roppant praktikusan öltöztetve. Mivel a telefon jóval kisebb, és kényelmesebb/trendibb viselet, mint a többi készülék e kategóriában, a képernyő is kisebb, mint az okostelefonoknál általában. Ám minősége és felbontása kiemelkedő, épp ezért jól olvasható. A szétcsúsztatható készülék zárt állapotában használható az érintőképernyős beviteli mód, az alját kicsúsztatva azonban egy teljes értékű billentyűzetet használhat a felhasználó.

Az Android operációs rendszer folyamatos Internet-kapcsolatot igényel, cserébe számítógép nélkül frissíthető a készülék szoftvere, folyamatosan szinkronizál a készülék névjegyzéke, a levelezés és más szervező funkciók. Üzleti- és magáncélra egyaránt használható köszönhetően kiemelkedő multimédiás képességeinek, például a remek öt megapixeles kamerának. Aki a vállalati levelezéssel, vagy exchange kiszolgálóval szeretné összelőni a készüléket, annak sem lesz problémája.

A Vodafone saját márkás, Huawei által gyártott mobilja, a Vodafone 845 abból a szempontból mindenképp különbözik a többi tesztelt telefontól, hogy ez már a közepes árkategóriába tartozó okostelefonnak számít. A dizájn ízlés kérdése, ám a telefon előnye kétségkívül a kis méret és a vékony kivitel. Van WLAN kapcsolata, és HSDPA hálózaton csatlakozik a netre, igaz, „csak” 3,6 Mbps sebességgel. A wifi is egy korábbi szabványt használ, ám ez nem befolyásolja a felhasználói élményt.

A beépített böngésző jól használható, helyenként a flash tartalmakkal nehezen boldogul. A közösségi szolgáltatások is integráltak, így a Facebook és Twitter kliens is alapfelszerelés az Android operációs rendszerrel dolgozó telefonban.  akad a masinában, ezek megbízhatóan üzemelnek. Számítógéphez csatlakoztatva automatikusan indul egy telepítő, és máris működik modemként a Huawei készülék. Az akku névleges kapacitása 1200 mAh, ami gyakorlatilag két napos üzemidőt jelent.A kamera és a kijelző nem a legacélosabb a piacon, ám minőségi kifogást egyikkel szemben sem támaszthat a felhasználó. Összességében ár és érték arányában nehezen lehetne jobb készüléket találni.

229 pont/hüvelyk (DPI). Ennyi a Samsung Galaxy S képernyőjének felbontása. Nem a képpontszáma, az ott látható az adatok között. A legjobb nyomtatott magazinok képfelbontása 300 DPI. Vagyis a Samsung Galaxy S csaknem olyan finomsággal jeleníti meg a videókat, amilyennel a színes, képesújságok az állóképeket. Az 1 GHz-es processzor simán lejátssza a képernyőnek megfelelő finomságú filmeket, a hang a külső hangszórón sem elviselhetetlen, de a készülékhez járó, füldugó rendszerű hallgatóval kiváló. Az olvashatóság kifogástalan, az alkalmazások (böngésző, e-könyv olvasó, jegyzetek, címlista stb.) legkisebb betűmérete mellett is.

A lenyűgöző minőségű képernyő elvinne a hátán egy lényegesen rosszabb telefont is - de a Galaxy S egyáltalán nem rossz. A kapacitív, többpontos érintőképernyő gyorsan és precízen működik, az akaratlan működés legtöbbször a figyelmetlen felhasználó hibája.

És még szép is a Galaxy S . Vékony, kézbe illő, nem nehéz, azonnal megszerethető használati tárgy. Vajon a második év használat után is működni fog? Nem reped meg a tojáshéj-vékonyságú hátsó burkolat az első leejtéskor? (Minden telefon leesik legalább egyszer.)

Az Android életérzés pedig otthonos a PC-használóknak. Annyi játék és egyéb lesz a “gépen”, amennyit rátöltünk -- a WiFi kapcsolódás problémamentes. Gyárilag is kapunk több, mint egy képernyőnyi alkalmazást, szépek, gyorsak, érintőképernyőre tervezettek, megtanulhatók, van súgójuk is. Mellesleg telefonálni és SMS-ezni is lehet a Galaxy S-sel, utóbbit a sokféle írásmód segtítségével egészen gyorsan és könnyen. Csak azt az árat lehetne feledni...

Az Apple iPhone sikerei dacára Észak-Amerikában még mindig a kanadai Research in Motion (RIM) Blackberry készülékei a legnépszerűbb okostelefonok, nem minden ok nélkül. A Magyarországon is forgalmazott típusok közül egyedül a Vodafone-nál kapható a Blackberry 9500 (Storm), amely a gyártó hagyományaitól eltérően nem kétkezes qwerty billentyűzettel, hanem az érintőképernyőn megjelenő virtuális billentyűzettel kezelhető.

Az érintésre érzékeny felület segít lapozni a menüben vagy például a fényképek között, de az iPhone-éval ellentétben a Blackberry érintőképernyőjét nem elég megérinteni – nyomni, „kattintani” is kell, hogy a kívánt eredményt (almenü, képek nagyítása stb.) elérjük. Különbség az is, hogy az alapszolgáltatásokat aktiváló ikonok megnyitása után a képernyő alatti nyomógombokkal lépkedhetünk tovább (vagy vissza) a magyar nyelvű menüben. A listákon megjelenő parancsok világosak, jól érthetők, de többnyire elég keskeny szövegcsíkban jelennek meg, ezért könnyű mellényúlni.

Abban is eltér a fő rivális koncepciójától, hogy a készülék adott szoftverválasztékkal kerül a felhasználóhoz, és a RIM nem tart fenn az Appstore-hoz hasonló szoftverboltot, amelyben további alkalmazások tömkelegéből lehetne választani. A Blackberry Storm azonban – bár tartalmaz fényképezőt, videófelvevőt, zene- és médialejátszót, hangrögzítőt, néhány játékprogramot, Blackberry Maps alapú GPS-navigációt stb.-t – jellemzően professzionális felhasználóknak készült.

A Blacberry 9500 alapvetően internetes okostelefon (wifi-kapcsolódási képesség nélkül). A készülékhez adott magyar nyelvű szoftver látja el a kapu szerepét: ezen keresztül lehet letölteni a szoftverfrissítéseket, új alkalmazásokat, és szinkronizálni a levelezést, névjegyalbumot a számítógép és a telefon között. A PC-s levelezőprogramok postafiók-beállításai minimális gyakorlattal percek alatt átvihetők a telefonra, s attól kezdve minden naptárbejegyzés és a beállított fiókokba érkezett levél (azok Word, Excel, Powerpoint és pdf mellékletével együtt) a telefonon is olvasható, kezelhető, megválaszolható lesz. Kétségtelenül a levelezés, a naptár, a névjegyzék és az üzenetkezelés frontján a legerősebb a készülék. A partnerlistában görgetéssel vagy gyorskeresővel léptethetünk a keresett bejegyzéshez, és a név mellett szereplő telefonszámra vagy e-mail címre kattintva máris tárcsázhatjuk vagy kezdhetjük pötyögni az sms-t, az mms-t vagy az e-mailt.

Apple iPhone-hoz szokott kéznek a Blackberry 9500 kezelése eleinte talán nehézkes, viszont a pénzünkért (65000—80000 forint) megbízhatóan működő, gyermekbetegségektől mentes, mondhatni robusztus készüléket kapunk, tekintélyt sugárzó külső megjelenéssel.

Európában nagy valószínűséggel, Magyarországon pedig garantáltan az egykor Tube néven bevezetni próbált Nokia 5800 a legelterjedtebb érintőkijelzős smartphone. Ez az a készülék, amely - az iPhone mellett - a legtöbbet tette azért, hogy tömegek szokjanak át a touchscreen megoldásra, illetve az érintőképernyővel meg a mozgásérzékelővel a gomboknál sokkal tökéletesebben vezérelhető alkalmazásokra.

Paradox módon az 5800-as leggyengébb pontja maga a kijelző: mivel egy relatíve régi, de ma is választékban lévő típusról van szó, a képernyő egy olyan kor terméke, amelyben az érintésérzékenység még egyenlő volt a hajlékonysággal. A rugalmas műanyag felület a mai üvegarcú smartphone-kínálatból kissé kilóg - igaz, ezt az olcsó ár, a jó szolgáltatásválaszték (ingyenes navigáció) és az egyébként strapabíró kivitel ellensúlyozza. Az eredeti csomagban még szereplő, mára opcionálissá vált gyári toknál hosszú távon jobb megoldás egy apró övtáska, vagy a szilikontok+védőfólia kombináció.

Nem volt kelendő szolgáltatás a MobilTV
Nem volt kelendő szolgáltatás a MobilTV
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.