Szenzációs szülés Belgiumban

Egy fiatal belga nő az első a világon, aki úgy adott életet gyermekének, hogy gyerekkorában eltávolították, majd lefagyasztották az egyik petefészkéből származó szöveteket, amit több mint egy évtizeddel később visszaültettek.
A most 27 éves nő szöveteit 13 éves korában távolították el, mielőtt elkezdték volna nála súlyos betegségének, a sarlósejtes vérszegénységnek a kezelését. A nő tavaly novemberben egy egészséges kisfiúnak adott életet – az orvosi szenzációról a Human Reproduction nevű folyóiratban számoltak be.

A neve elhallgatását kérő nőnél ötéves korában mutatták ki a sarlósejtes vérszegénységet – ez egy öröklődő, gyermekkorban már tüneteket okozó betegség, ami a vörösvértestek szétesésével járó vérszegénységet okoz. A Kongói Köztársaságból Belgiumba bevándorló családot kezelő orvosok a lány állapotát olyan súlyosnak ítélték, hogy a csontvelő-transzplantáció mellett döntöttek – donorként a bátyja jöhetett szóba. Előtte azonban kemoterápiás kezelésre került sor, ám mivel ez a beavatkozás a petefészkeket véglegesen károsíthatja, a jobb oldali petefészkéből szövetdarabokat távolítottak el, majd fagyasztottak le.

Bő évtizeddel később a nő úgy döntött, hogy gyermeket szeretne. A lefagyasztott szövetekből az orvosok négy darabot a megmaradt petefészekbe ültettek. Öt hónappal később beindult a menstruáció, majd 27 éves korában természetes úton teherbe esett.

A beteg nőgyógyásza, Isabelle Demeestere azt mondta a BBC-nek, hogy a nő az eljárás alatt végig feszült volt, de most „természetesen nagyon boldog, és élvezi az új életet”. Az szakember szerint ez az eljárás segíthet más, hasonló problémával küzdő fiatalokon. A belga klinikán több ezer ember lefagyasztott szöveteit őrzik, 20 százalékuk gyermek.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.