Szenzációs sejtátültetés: Újra jár a gerincbénult beteg

Egy gerincsérülés miatt négy éve lebénult lengyel férfit újra járóképessé tettek speciális sejtátültetéssel. Világszerte hárommillióan várnak hasonló csodára.

A 40 éves Derek Fidyka gerincét négy éve késszúrás érte, amitől mellkasától lefelé lebénult. Lengyel sebészek brit kutatókkal karöltve és brit pénzügyi támogatással egy wroclawi kórházban úttörő beavatkozást hajtottak végre rajta: a szaglójárat felső részén, az agy alapján ülő szaglógumókból speciális, a szaglóideg regenerációért felelős, ún. OEC sejteket ültettek a gerincvelejébe.

A Cell Transplantation nevű folyóiratban megjelent és a BBC által ismertetett módszer lényege, hogy először eltávolították a páciens egyik szaglógumóját, s az egész élet során aktív szaglóideg-regeneráló sejteket sejtkultúrában tenyésztették tovább. Két héttel később beültették a sejteket a beteg gerincvelejébe. A sérülés során a kés majdnem átvágta a teljes gerincvelőt, ám a jobb oldalán egy mindössze 500 ezer sejtből álló hegszövet megmaradt összekötő résznek. A sebészek száz mikroinjekcióval a sérülés alatti és feletti részre juttatták be az OEC-sejteket. Emellett négy vékonyka idegszövet csíkot vágtak ki a férfi bokájából és áthidalták ezekkel a gerincvelő bal oldalán lévő 8 milliméteres hézagot.

A teljes bénultságban élő Fidykával a beavatkozás után napi négy órán keresztül végeztettek fizioterápiás gyakorlatokat. Három hónappal a műtét után tudta először megmozdítani bal combjának izmait. Fél évvel később megtette első tapogatózó lépéseit, mostanra pedig szabadon jár egy járókerettel. Részben újra érzi húgyhólyagját és beleit, sőt szexuális képességét is visszanyerte, valamint izmai is növekedésnek indultak. Ez utóbbi annak a jele, hogy a regenerálódásért felelős, agyból jövő jelek végig tudtak haladni a gerincvelőn. MRI képeken jól látszik, hogy a gerincvelő korábbi hézaga bezárult.

A gerincvelő, korábban elképzelhetetlen regenerációjához jelentős részben járult hozzá, hogy a szakemberek az idegrendszer egyetlen, egész élet során megújulásra képes részét választották ki segítségül. A kutatók most tíz hasonló lengyel és brit páciensen szeretnék megismételni a beavatkozást, hogy végleges igazolást nyerjen annak tudományos alapja. Világszerte hárommillió hasonló helyzetben lévő ember életét változtathatná meg a siker.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.