Szentgotthárd: zöld út a füstnek?

Első fokú építési engedélyt kapott a burgenlandi hatóságoktól az ausztriai Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető beruházója. A magyar érintetteknek negyven napjuk maradt, hogy fellebbezzenek a határhoz közeli, az uralkodó szélviszonyok alapján többnyire Magyarországra füstölő létesítmény ellen.

Ezen a ponton már csak azok fognak tudni közbelépni, akik korábban ügyfélként bejelentkeztek az eljárásba. Ők 2009. március 20-ig tehetik meg, hogy a határozat ellen írásbeli fellebbezést nyújtanak be. Magát a több száz oldalas engedélyezési dokumentumot - ami ellen fellebbezni lehet - február 11-től lehet megtekinteni a Burgenlandi Tartományi Hivatalban (Eisenstadtban), illetve a heiligenkreuzi polgármesteri hivatalban. A Pro Natura St.Gotthard nevű szervezet máris bejelentette fellebbezési szándékát, és hasonló lépése készül - Haraszthy László, a Környezetvédelmi Minisztérium természet- és környezetmegőrzési szakállamtitkára szerint - a magyar kormány is.

Az osztrák engedélyezési eljárásba Magyarországról eddig hatezren jelentkeztek be ügyfélként. Egyebek között az Őrségi Nemzeti Park, a szentgotthárdi önkormányzat és több ezer szentgotthárdi lakos is ügyféli státuszt szerzett, hogy beavatkozhasson az immár szövetségi szinten folytatódó eljárásba. A hazai szakértők abban bíznk, hogy amennyiben jogi eszközökkel sikerül késleltetni a beruházást, a projekt az egyre súlyosbodó pénzügyi válság miatt finanszírozási krízisbe kerülhet - pillanatnyilag ez a legkézzelfoghatóbb esély az égető felépítésének megakadályozására.

A szentgotthárdi termálfürdőben sok az osztrák vendég
A szentgotthárdi termálfürdőben sok az osztrák vendég
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.