Százezerszer kerülte meg a Földet a Nemzetközi Űrállomás

1998-ban egy orosz Proton rakéta állította Föld körüli pályára a Zarja nevű modult, mely a későbbi Nemzetközi Űrállomás (ISS) első egysége lett. Azóta több mint 17 év telt el, azóta az állomás százezredszer kerülte meg a Földet.

Fotó: Reuters

Az ISS folyamatosan bővülő tereiben az elmúlt években 18 nemzet 222 űrhajósa dolgozott, az űrállomás által megtett majd 4,2 milliárd kilométer pedig tíz Marsi expedíciónak, vagy majdnem egy Neptunuszig tartó útnak felelne meg. A 90 perces Föld körüli út során minden 45 percben egy napfelkeltét és egy naplementét figyelhetnek meg az űrállomás fedélzetén tartózkodók, akik jelenleg egy Boeing Jumbo jet belső terének megfelelő lakótérben tevékenykedhetnek. Ha a 450 tonnás űrállomást a Földön képzelnénk el, majdnem egy teljes futballpályára volna szükség az elhelyezéséhez.

A Nemzetközi Űrállomáson egy sereg fontos tudományos vizsgálatot végeztek már el. Jelenleg az egyik kísérlet egerek fogási erősségének változását vizsgálja annak kiderítésére, hogyan lehetne meggátolni az izmok és csontok gyengülését a hosszú távú űrbeli tartózkodás során.

Az ISS a következő nagy lépés, a Mars-utazás előkészítése szempontjából is kulcsfontosságú. Az orvosbiológiai kísérletek legfontosabb célja kideríteni, hogyan viseli el az emberi szervezet a Marsig tartó és az onnan hazafelé vezető, valamint Vörös Bolygó felszínén való tartózkodást különösebb károsodás nélkül.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.